Зима

Зима
Пролет

30 декември 2022 г.

Ген. Уесли Кларк: Ние обезкръвяваме Украйна

"Те търпят сериозни загуби. Губят критична инфраструктура. Губят енергиен и индустриален потенциал. Губят финансовата основа на държавата." 

 

Стратегията на САЩ в конфликта в Украйна ще доведе до постепенното ѝ обезкървяване, заяви бившият командир на Съюзните сили на НАТО в Европа, американският генерал в оставка Уесли Кларк на онлайн конференция, организирана от Фондация САЩ-Украйна.

"В хода на този процес, казано на военен език, ние обезкръвяваме Украйна. Те търпят сериозни загуби. Губят критична инфраструктура. Губят енергиен и индустриален потенциал. Губят финансовата основа на държавата. Ние сме отговорни допринасяйки за това", каза той.

Генералът отбеляза, че интересите на Вашингтон и Киев не съвпадат, защото Украйна иска да възстанови своята територия, а САЩ искат да избегнат конфликт между Русия и НАТО. “Ние в САЩ искаме да стабилизираме ситуацията, да сведем до минимум рисковете от конфликт между НАТО и Русия, да запазим възможно най-много територия зад Украйна, без да започнем Трета световна война. Искаме да се съсредоточим върху сдържането на Китай", добави Кларк.

Той също така отбеляза, че руската армия променя ситуацията на бойното поле и значително изгражда защита, което ще повлияе на характера на конфликта. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар