Зима

Зима
Пролет

30 декември 2022 г.

Половината руснаци определят полета на Юрий Гагарин - първия човек в космоса като най-голямото постижение на СССР

Повече от половината руснаци (51%) са убедени, че в Съветския съюз е имало повече добри, отколкото лоши неща 

 

Изстрелването на първия спътник и полета на Юрий Гагарин - първия човек Юрий Гагарин в космоса се определя от 55% от руснаците като водещо постижение на Съветския съюз, сочи проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде ТАСС.

То бе публикувано днес - навръх 100-годишнината от създаването на СССР. Съюзът се разпадна през 1991 г.

Според допитването космическата програма (изстрелването на първия спътник и първият пилотиран полет в космоса) е поставена от 55% от анкетираните начело в списъка с най-значимите постижения на СССР. В челната петица влизат още победата във Великата отечествена война (според 13% от анкетираните), развитието на промишлеността (12%), развитието на науката и технологиите и най-добрите учени (10%) и ядрените оръжия и атомната енергетика (10%).

Проучването показва, че повече от половината руснаци (51%) са убедени, че в Съветския съюз е имало повече добри, отколкото лоши неща. На обратното мнение са 5% от анкетираните, а 38% смятат, че е имало еднакво и добри, и лоши неща.

Според анкетата, проведена на 16 декември с участието на 1600 пълнолетни граждани, 58% от руснаците съжаляват за разпадането на СССР, една пета казват, че не съжаляват, а 13% - че им е безразлично. Главната причина, поради която руснаците съжаляват за разпадането на СССР, е усещането за единство, сплотеност и приятелство (26%). Основните аргументи на тези, които не съжаляват за разпадането на Съветския съюз, са свързани с икономиката и прехода към пазарна система (16%), съобщава БТА.

Около половината от анкетираните (48%) биха искали да видят СССР възстановен, а други 37% не биха искали. Мнозинството от анкетираните (67%) смятат, че възстановяването на Съветския съюз е невъзможно в днешно време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар