Зима

Зима
Пролет

4 декември 2022 г.

Нова сметка без кръчмар!

"Гладна кокошка просо сънува!" 

 

Двадесет и седемте члена на ЕС плюс Австралия, под натиска на Вашингтон, решиха да ограничат цената на руския петрол на 60 долара барела.

От Киев изразиха убеждението, че новите цени фиксирани от политическият елит на Европа, ще доведат до огромни загуби на руската хазна, която ще прекрати наливането на пари за водене на война в Украйна. 

"Гладна кокошка просо сънува!"

Това едностранно решение бе взето без участието на представителите на ОПЕК, които категорично отказват да увеличат добива на петрол, за да компенсират евентуалния спад на износа на "Уралс".

Саудитският министър на енергетиката е категоричен. „Настоящото намаление от 2 милиона барела на ден от ОПЕК+ остава в сила до края на 2023 г. И ако е необходимо да се предприемат мерки, като намаляване на производството, за да се балансира търсенето и предлагането, ние винаги сме готови да се намесим“, каза министърът, Принц Абдел Азиз бин Салман.

Владимир Путин от своя страна заяви, че няма да доставя петрол на никоя страна, която се опита да приложи европейското решение.

Повече от странно е липсата на публично обсъждане на тази политическа намеса в пазар на продукт, с който Европа не разполага. "Държавните глави", гласували решението, са обкръжени от експерти, консултанти и съветници. Те би трябвало да знаят, че забраната на алкохол, вписана в Конституцията на САЩ през 1920 г., води до развитието на "черна борса" на алкохолните напитки и създава империята на Ал Капоне. Монополът на Мафията лишава бюджета от данъци и такси цели 13 години.

Какво предстои от декларираната война на цените на петрола? Европейците, които се опитат да пазаруват горивото на 60 долара барела по заповед на госпожа Фон дер Лайен, ще срещнат една залостена врата. Необходимостта от гориво ще ги принуди да купуват на пазарни цени, които в момента са 85 долара барела. От кого, след като Саудитите подадоха ръка на Русия? "Търсенето и предлагането" не се подчиняват на никакви директиви. Доставчикът е познат на всички. Това е Индия, която се превърна в най-добрият купувач и продавач на руски петрол. Москва в момента доставя на Делхи 1 милион барела на ден. И никой няма интерес да търгува петрол по 60 долара, ако пазарната цена е 85!

Както при санкциите срещу Газпром, така и на пазара на петрола, слепотата на чиновниците от Брюксел ще тласне цените към нови висини и ще увеличи печалбите на Русия, вместо да ги намали. Инфлацията ще поеме щафетата, но реалната цена на тази политика няма да плати европейската комисия, а потребителите на енергия. На първо място, тези в Европа, които всеки ден се качват на колата, за да си печелят хляба.


Божидар Чеков, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар