Зима

Зима
Пролет

2 декември 2022 г.

Дреме й какво пишат за нея – интересуват я координатите!

Колкото и да е парадоксално на пръв поглед, точно появата на „Сармат“ прави света ни по-сигурен и безопасен 

 

„Дяволски добро нещо!“ Така американският адмирал Чарлз Ричард характеризира най-новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) на Русия – „Сармат“. 

А той знае за какво става дума, защото е един от най-информираните хора на планетата  – шеф е на Стратегическото командване на САЩ (STRATCOM).

„Сармат“ идва за да замени МБР Р-36М2 „Воевода“, която постъпва на бойно дежурство в средата на 70-те години на миналия век. Много точно тогава натовските експерти и дадоха името „Сатана“  (SS-18 mod.6 Satan) – изстрелването и би превърнало териториите, върху които тя ще се стовари в истински ад.

„Воевода“ е най-мощната ракета на планетата. Но и нейните възможности бледнеят пред най-новото руско оръжие за предотвратяване на агресия от страна на САЩ и съюзниците му срещу Русия:  МБР РС-28  “Сармат“. Сега първите серийно произведени ракетни комплекси „Сармат“  постъпват на въоръжение на 62-а ракетна дивизия. Тя е разположена в района на град Ужур (в Красноярска област, Сибир). Руските специалисти са я адаптирали към съществуващите вече шахти за МБР. А това спестява огромни ресурси (време, пари, труд) и ускорява влизането и на бойно дежурство.

Вероятно не случайно най-напред в Ужур се появяват комплексите „Сармат“. Ако те бъдат изстреляни от този район ще им трябват само седем минути за да достигнат до Лондон, 8.5 минути – до Ню Йорк и 9 минути до  Вашингтон. Споменавам тези градове, защото в доказалия неведнъж своята агресивност блок НАТО (да си спомним за съдбата на Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Йемен и т.н.)  само САЩ, Великобритания и Франция разполагат с ядрени оръжия. Но няма съмнение, че при евентуално ядрено нападение от страна на алианса върху Русия, цел на нейни  оръжия ще станат и други натовски държави, в които са разположени смъртоносни американски бази – като Германия, Полша, Румъния и т.н.

„Сармат“  тежи 200 тона и е най-мощната ракета на планетата. Лети към потенциалният противник 27 пъти по-бързо от скоростта на звука. И носи 10 управляеми хиперзвукови блока „Авангард“. Всеки един от тях има мощност от 750 килотона. За да добие читателят представа, за какво става дума ще  припомня, че мощността на атомната бомба, която САЩ хвърлиха над Хирошима  през август 1945 г., бе само 18 килотона. Но „Малчугана“ (така военните пиари на САЩ бяха нарекли бомбата, подарена от „демократична“ Америка  на гражданите на Хирушима), уби веднага 20 000 военни и 60 000 мирни японци. В радиус от 500 метра от епицентара изгоря всичко, което може да гори. А последиците от радиоактивното заразяване и до ден днешен създават проблеми на японците. Само една ракета „Сармат“, с обща мощност от 7.5 мегатона, ще превърне в необитаема пустиня територия с размера на Франция или на  вторият най-голям американски щат Тексас.

„Сармат“  има далечина на летене над 18 000 км. А това означава, че ракетата може да прелети не само по най-кратката траектория до потенциалния противник (през Северния полюс), но и през Южния полюс. Точно от тази посока САЩ например, които представляват най-голямата опасност за Русия и света, нямат не само ефективна противоракетна, но дори и противовъздушна отбранителна система. Това означава, че реално всички хиперзвукови бойни глави ще достигнат безпрепятствено целите си. И ще стане невъзможно продължаването на съпротивата от страна на противника. Впрочем нито теоретично, нито практически „Сармат“ може да бъде свален не само със съществуващи сега оръжия, но и с такива, които биха се появили в перспектива. Ракетата е създадена по уникални руски технологии за управляван хиперзвук, каквито не притежават САЩ и НАТО.

„Сармат“ е изцяло конструиран с използване само на възможностите на руската наука и военна индустрия. В него няма нито един елемент, който да е внос от друга държава. Това означава, че при създаването на тези ракети, при тяхната експлоатация, поддържане, модифициране и т.н., Русия не зависи от никого. Появата на този най-мощен, ефективен и модерен оръжеен комплекс на планетата, е доказателство за невероятният потенциал, с който разполага Русия днес.

Британската медия Daily Express цитира експерта от Центъра за стратегически и международни изследвания Иън Уилямс, който така характеризира „Сармат“: „най-разрушителното съществуващо оръжие на Земята“. Но истината е, че Русия няма да да употреби първа ядрено оръжие – за разлика от САЩ. „Сармат“ е предназначен за ответен, несъкрушим и фатален удар по противник, който използва ядрено оръжие срещу Русия. Необходимостта от поставянето на тази система на бойно дежурство е обусловена и от факта, че администрацията на президента Джо Байдън приема за напълно възможно  САЩ първи да употребят ядрено оръжие, за да не дадат на своите евроазиатски съперници (Русия и Китай) да се възползват от непредвидени обстоятелства. Тед Снайдер – американски анализатор, твърди, че САЩ „никога не са приемали политика за „без първа употреба“. Според него Вашингтон има възможно най-разрешителната политика за нанасяне на първи ядрен удар в света днес.

Разполагането на „Сармат“ в стартови шахти е руският отговор и на безпрецедентната хибридна война – прокси, икономическа, информационна и пр., която САЩ и неговите съюзници (сред които и прекрасната ни Татковина!) днес водят срещу нея. Междуконтинентални балистични ракети в шахти имат много държави, но сред тях няма нито една, която да се равнява по мощност, ефективност и неуязвимост на „Сармат“.

Новият руски стратегически комплекс е наречен на името на  сарматите – древен народ, който е населявал територията на Русия в периода от 4 век пр.н.е. до 1 век на н.е. Сарматите са били безстрашни и изобретателни – те са създали тежката конница, въоръжена не само с дълги копия, но и с поразяващи мечове. В наше време „Сармат“ е несъкрушим и надежден меч, който ще връща в реалността всевъзможни самозабравили се русофоби по върховете на САЩ, НАТО и Евросъюза. Защото те едва ли биха пожелали да се разделят с разкошния си живот, с невероятните си благини, които си осигуряват и чрез раздухване на мита за „изостанала авторитарна Русия“ и „руския агресор“. „Сармат“ ще им помага да осъзнават, че и те са смъртни, както всички нас.

В безсилието си сега Запада се опитва да игнорира това наистина забележително събитие от гледна точка на мира и войната – започналото разполагане на бойни позиции на комплекса  „Сармат“.  Популярни американски медии като Washington Post, New York Times, CNN и др.,  написаха, че въобще не ги интересуват нито преминалите успешни изпитания на руската междуконтинентална ракета “Сармат“, нито разполагането и в шахти. По този повод  руският експерт Дмитрий Рогозин заяви: „А ядреният „Сармат“ пък въобще не го интересуват американските медии – дали пишат нещо, какво пишат или въобще не пишат. Него го интересуват единствено координатите на противника“.

А след като „Сармат“ ги получи и излети, то  този противник няма никакъв шанс да оцелее. Самата мисъл за това вече отрезвява  хиляди самовлюбени и арогантни „евроатлантично“ ориентирани  вождове.

Ето защо, колкото и да е парадоксално на пръв поглед, точно появата на „Сармат“ прави света ни по-сигурен и безопасен.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар