Зима

Зима
Пролет

1 декември 2022 г.

Висенте Дел Боске: Вярвайте в Испания

"Най-важното нещо, което съм правил, не е да гледам фланелката или къде са родени играчите, а да доведа тези, които смятам за най-добри."

 

 

Бившият национален селекционер на Испания Висенте дел Боске (71 г.) е обичан човек на цялата футболна планета. С него испанският тим стана световен и европейски шампион. 

Той даде интервю за "Мундо Депортиво" за Световното първенство, испанския отбор, нивото на шампионата, а също и за Барса и Реал Мадрид:

- Гледате ли световното първенство?

- Почти всеки мач, пропускам някой, ако имам някакъв неизбежен ангажимент.

- И на какво ниво виждате турнира?

- Има моменти, когато се виждат любопитни неща. За Испания да вкара седем гола срещу Коста Рика не е лесно, за Коста Рика да победи Япония, звучи странно, когато Япония победи Германия, Арабия - Аржентина... Има нещо, което изглежда грешно по отношение на класацията на ФИФА на националните отбори, но реалността е, че футболът изглежда се изравни.

- Кой е най-добрият мач, който сте виждал?

- Наистина ми хареса мачът между Испания и Германия, мисля, че беше най-добрият, който сме виждали по отношение на енергия и жизненост в играта, не се вижда това във всеки мач. В други мачове виждате, че за да доминират, отборите хвърлят много на вратаря, с консервативна техника...

- Играят много с вратаря.

- Да, но бих казал, че е нещо твърде повтарящо се според мен.

- Може ли да помогне това, че Световното първенство е през есента, а не през лятото?

- Мачът Испания-Германия беше много бърз мач, но имаше и други по-бавни. Не мисля, че е вреда да играят на Световното първенство точно сега, напротив, мисля, че е от полза, като се има предвид ужасяващата жега в Катар през лятото. Световното първенство е футболно парти и е хубаво. Виждате по-възрастни играчи, но виждате и млади играчи. И непознати, много малко. Може би „деветката“ на Корея (Чо Гуе-Сунг), която отбеляза два гола, и Кудус, който също отбеляза.

- Какво мислите за Испания?

- Че има очевидна смяна на поколенията и че нивото е в съответствие с това на нашата лига, което е в добър момент. От тактическа гледна точка сме добре организирани, играем добре и трябва да имаме надежда за настоящето и за бъдещето. Винаги с мярка, предпазливо, но имаме добър екип.

- Как виждате треньора?

- За мен сега той е най-добрият треньор.

- Луис Енрике използва Twitch, за да се обърне към феновете. Какво мислите като бивш треньор?

- Нека бъде ясно, бях треньор, но вече не съм такъв, аз съм последовател на испанския отбор, искам те да побеждават, всички неща и инструменти, които настоящият треньор използва, нещата да вървят добре, ми изглеждат правилни.

- От играчите от Испания има ли някой, който бихте искали да имате по времето, когато бяхте треньор?

- Много са много млади и мисля, че това е отбор, в който треньорът е взел най-добрите според него, но да си млад заради простия факт, че си млад, не е заслуга. Има нещо заслужено, за да са там. Гави, Феран и Педри са добри и не играят заради възрастта си, а заради заслугите си.

- Какво мислите за Гави?

- Трябва да погледнете назад и да видите, че ако той е в националния отбор, това е защото е играл за Барселона преди. Тези, които са го избрали, знаят защо.

- Имало ли е играч, който да ви изненада?

- Много е трудно да се намери играч, който да те изненада на тези световни първенства. В миналото се появяваше един Недвед, който не познаваш много добре, но сега в Европа всеки е познат, а в Америка също е трудно да откриеш някого. Говоря за корееца, защото той вкара два гола с глава, впечатляващо, но аз не съм го виждал много преди.

- Много хора казват, че големият фаворит е Бразилия?

 - Мачът срещу Швейцария не беше от най-добрите. Но те имат солидна защитна база и ако имате такава на световно първенство, качеството винаги надделява. И Бразилия отзад е силна.

- А как виждате Аржентина на Меси?

- Е, Меси все още е този, който ги измъкна. Те зависят от него.

- За вас Меси все още е най-добрият в света?

- Мисля, че няма никой, който да спори с огромните качества, които притежава и какъв страхотен играч е той.

- Проблем ли е фактът, че националният отбор има гръбнак от играчи от един клуб, в случая Барса?

- От една страна е по-добре. В наше време имаше моменти, когато петима от Ливърпул имаха водеща роля, друга година Валенсия имаше най-голям принос, друга година Мадрид, после Барселона. Най-важното нещо, което съм правил, не е да гледам фланелката или къде са родени играчите, а да доведа тези, които смятам за най-добри.

- Ще отидете ли в Катар, за да проследите мач на живо?

- Не, но не за друго, а защото не ми се пътува.

- Имате ли фаворит за спечелването на шампионата?

- Видях добра Англия в началото, но вторият мач малко ме разочарова. Не знам дали ще се появи добра Португалия или Хърватия, мислех и за Белгия, но беше разочароващо... Германия, Испания, Бразилия...



 "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар