Зима

Зима
Пролет

18 декември 2022 г.

Задръстена консерваторка съм

Преосмислете ценностите. Аз сега избирам нецивилизоваността. Избирам да съм българка, християнка, консерваторка... 

 

Признавам, че съм много задръстена по отношение на евроатлантическите и либерални ценности. Някак си ги чувам, но не ги осъзнавам. 

Сърцето ми  е плътно затворено за свободата на избор на пол, правото на деца на десет годинки да съдят родителите си и транджендър генерали в розови униформи. Не само не ме кефят, но и предизвикват откровено нехристиянска агресия в мен. Щот съм задръстена, значи.

Освен това съм сигурно и задръстена, защото изобщо не ми дреме колко ще се радва Путин, като се изкъпя и стоя на топло по къси ръкави. Моята радост от топлото и горещия душ може да се сравни само с радостта на Борел и Урсузът да седят мръсни и на студено. Направо съм си тъмен балкански субект, който е путинист и търчи всеки ден да се къпе и изобщо не му дреме колко азовци стоят на студено и тъмно в Киев.

Забелязвам в себе си и излишна нетолерантност по отношение на идващите празници. Рождество Христово, бре, дебили, Рождество Христово! На нашия Господ, който ни носи спасение на душите. Не Зимен празник. Минава ми през долуподписаната дали някой мароканец или афганистанец ще си нарани чувствителната и нежна душа от камбаните, възвестяващи раждането на Спасителя ни. Дори нехристиянски съм готова да ошамаря всеки гост, който ми обяснява, че не било толерантно да ходя с кръстче или да демонстрирам религията си публично. Аз не ходя в Африка да му обяснявам да не се кланя на камъни и да не слуша местния шаман! Да ми отговори със същото.

Като тъмен балкански субект смятам, че детето си трябва да си го възпитавам аз. НПО и държавата да си се възпитават сами, че там нещата отдавна сме ги изтървали. Като задръстена българка смятам, че подрастващите българчета трябва да знаят за кланетата и ужасите по време на петвековното турско робство, да знаят "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", да знаят подвига на Кочо Честименски, да ходят в костницата в Батак и да видят черепите на избитите без милост българи, възстанали за свободата си. Да знаят, че историята се пише с кръв, а не с лате макиато!

Като тъмен и задръстен балкански субект смятам, че бедните българи нямат задължението да издържат други народи. Къшей хляб и покрив за бедстващите /само за тях/ - задължително, но никога и на никого повече, отколкото за бедстващ българин. Явно цивилизацията ме е подминала мен. Същата тая цивилизация, която създаде робството, която гореше жени по кладите на Европа, която допреди 80 години задушаваше хора в пещите. Мерси ви за цивилизацията, оберете си я оттук и ни оставете на мира. Най-малкото защото когато ние сме имали наша си цивилизация с наши ценности, вие дори държави не сте имали!

Та, светлите празници идват! Празнувайте ги с радост в сърцето, хлад в ума и радост в семейството! "Сам вкъщи" е готин филм, ама българка рядко ще забрави детето си само. Кока-кола е само напитка, а не благият старец Дядо Мраз с усмихнатата Снежанка, който радва децата. Преосмислете ценностите. Аз сега избирам нецивилизоваността. Избирам да съм българка, християнка, консерваторка. Избирам това, което народът ми е избирал векове наред. И ще стоя край реката, в която ще минат телата на тези, които си мислят, че могат да контролират света...


Елена Гунчева-Гривова

Няма коментари:

Публикуване на коментар