Зима

Зима
Пролет

18 декември 2022 г.

Дълголетници във властта

Самообявилите се елити отдавна нямат представа какво е да живеят от заплата и да се движат пеша, сами по улиците на своите градове 

 

На 17 декември 2013 г. се закле третият кабинет на Ангела Меркел. 

През 2018 г. тя за четвърти път стана канцлер на Германия и с този последен мандат успя да наложи своето име като основно в цяла епоха за развитието не само на страната си, но и на Европа и целия свят. Днес все по-често в Берлин и Брюксел си спомнят с носталгия за нейното управление, странното е, че и в Москва и може би дори и във Вашингтон има такива настроения. 

Това не означава, че Ангела Меркел е най-великият политик на нашето време, дори напротив. Ако си спомняте последните месеци на нейното управление, тя бе осмивана от медиите заради проблемите с нервите и видимото изтощение, но това е най-малкия проблем в нейното наследство. Често бившата канцлерка е сочена като миротворец. Най-яркият пример е опитът за регулиране на конфликта в Украйна чрез споразуменията в Минск. За всички, които не са следили нейните интервюта, преди около седмица тя обяви, че по този начин е успяла да даде време за въоръжаването на Киев и възможност днес да се противопостави военно на Русия. Става ясно, че Меркел явно е един от идеолозите на този задълбочаващ се конфликт и нищо от това, което заявява първоначално не отговаря на намеренията ѝ. Много хора биха казали, че така правят истинските политици и вероятно са прави. Тогава стигаме до въпроса има ли разлика между тези, които стоят в Берлин, Москва, Вашингтон и Пекин.

Ангела Меркел изкара четири мандата като канцлер на Германия. Путин сега е в четвъртия си мандат като президент на Руската федерация. Джо Байдън бе два пъти вицепрезидент на Барак Обама, а сега явно ще се кандидатира и за втори президентски мандат. На този фон Си Цзинпин изглежда направо като новак със своята ръководеща роля в Китай едва от 2012 г.

Тук веднага ще се намерят евроатлантици, които да обявят, че Меркел и Байдън са минали през избори, а другите двама са авторитарни владетели, които не се интересуват от демокрацията. Вероятно щяха да бъдат прави, но поне Путин редовно се явява на избори и до момента ги печели с невероятна лекота. Това, което на запад не разбират, е че резултатите от тях поне до началото на 2022 г. бяха напълно реални. Руснаците гласуваха за него и го подкрепяха, защото той промени ситуацията в тяхната страна. Русия отново започна да се превръща в международен фактор, в началото на новото хилядолетие се повиши стандарта на живот и ако не беше конфликтът със Запада вероятно щеше да има съвсем различно политическо развитие. Но от 2014 г. започнаха санкциите и противопоставянето. Меркел бе един от хората, които се опитваха да водят диалога с Русия, но явно през цялото време са имали други идеи. Така се стигна и до днешната ситуация. Путин ще спечели и следващите избори, защото след началото на войната опозиция в неговата държава вече няма. Тъжното е, че тя бе жертвана от „демократичния“ свят, който не иска да приеме руските бежанци и дори затвори антикремълската телевизия „Дождь“.

Междинните избори в САЩ ни показаха, че там също мейнстрийма може да води посоката на развитието на политиката. Вероятно дори и Джо Байдън да се кандидатира за следващ мандат и да може още да подтичва бодро към микрофоните, той ще бъде избран така, както Путин и така, както на ХХ конгрес в Пекин единодушно подкрепиха Си Цзипин.

Меркел слезе не защото не искаше да управлява повече, а защото явно здравето не ѝ го позволяваше, но ни завеща други дълголетници, като Урсула фон дер Лайен и Олаф Шолц. Дори и ние в демократична България успяхме за известно време да влезем в истинския политически тренд и да прекараме 12 години в епохата на Бойковизма.

Защо се получава така? Защо се оказа, че в демократична Германия повече от 20 хиляди души са се занимавали с подготовка на преврат за връщането на монархията? Как във Вашингтон хора с рога нахлуха в Конгреса? Нали имаме демокрация и всеки може да каже гласа си на изборите?

Отговорите на тези въпроси са тъжни. Политическият елит навсякъде по света се окопава и се подготвя за истинската битка. Не тази между Русия и НАТО, не и тази между Китай и САЩ за островите на южно китайско море и Тайван. Това са само заместителите на конфликти, които ни предлагат.

В момента обикновените хора навсякъде по света започват да живеят по-зле. Цените на горивата растат с неимоверна скорост, макар че би трябвало да падат. Цената на млякото в магазините у нас е два пъти по-висока, отколкото беше през януари. Германци, французи и белгийци са приканвани да пестят топлина, защото държавите им уж нямат ресурси. Дори европарламента се топли на 19 градуса, независимо, че се захранва само със зелена енергия и не зависи от руските ресурси, просто някой политик е решил така.

Това ще бъде и голямата битка на бъдещето. Самообявилите се елити, които приличат на група стари, и подчертавам „стари“ приятели, отдавна нямат представа какво е да живеят от заплата и да се движат пеша, сами по улиците на своите градове. Това са хората, които закопават и унищожават идеята, че ние обикновените граждани може да решаваме съдбата си и да управляваме държавите си. Това са хората, които убиват демокрацията – Меркел, Байдън, Путин, Си Цзинпин. Разликите между тях са само за широката публика, защото ако разберем, че са едно и също, никой вече няма да иска да гласува. Може дори да стане по-страшно обществото да поиска сметка за всичко, което става, за глада мизерията и войните едва тогава ще видим истинското лице на професионалните политици и самопровъзгласилите се елити.


Александър Сивилов, БНР

Няма коментари:

Публикуване на коментар