Зима

Зима
Пролет

17 декември 2022 г.

Петъчен обзор от Владимир Тупавичаров

Вместо да се опитаме да вземем своето, ние си припомняме колко кофти е било у соца. И на всичките дедите им са били фабриканти и чифликчии, ратаи не е имало. После дошли партизаните и избили цвета на нацията. И дълго време нацията живяла без цвят... 

 

Пак е петък, време ми е за ежеседмичната шкембе-чорба. Дано не я пресоля!

България сигурно е страната с най-голям брой военни специалисти на калпак. Водата в тоалетната да пусна – специалист отмива. Фон Клаузевиц е казал: Военното дело е проста работа, да воюваш е трудно. Нашенецът отсича: Ма́ни го то́а, он ше ми каже на мене!

Докато ние си чешем езиците, Русия усилено укрепва логистическите си вериги с Казахстан и Узбекистан, разработва Северния морски път, задълбочава връзките си с Китай, Индия, Африка, Южна Америка, Иран. Вместо да се опитаме да вземем своето, ние си припомняме колко кофти е било у соца. И на всичките дедите им са били фабриканти и чифликчии, ратаи не е имало. После дошли партизаните и избили цвета на нацията, а простолюдието ръкопляскало. И дълго време нацията живяла без цвят. Разгеле у Харвард ни обучиха нов цвет и сега цъфтиме, та се късаме.

В Беларус премахват латинските надписи от географските наименования по табелите на градовете. Батька, както наричат Лукашенко там, вика: Никъде по Европа не съм видял надписи на кирилица, ние що да се натягаме. Ама щяло да затрудни туристите? Малко крайно, но симпатично, поне е някаква позиция. А нашите управляващи от край време се чудят в чие седалище да впият устни. И няма значение дали мирише на шнапс, водка, уиски, или шампанско /по едно време бяхме франкофони/.

Че не ни приеха в Шенген го преглътнах. Но ме изуми реакцията на ония с тротинетките, раничките и смутитата /никога не съм знаел какво точно е „смути“, звучи ми смущаващо, изсмукано Бог знае откъде/. Нададоха радостен вой: А така! Казаха ли ни го в очите европейците, къде сме тръгнали барабар Петко с мъжете! А румънците предприеха сериозни ответни мерки, почти санкции. Зачесаха и Райфайзен банк, и веригите магазини на австрийците, налагат вето.

И докато нас ни отрязаха за корупция и липса на закон, в Брюксел арестуваха някоя си Ева Кайли, зам.-председател на европарламента. За неправилно пресичане? Не, за корупция! От дома и́ изнесоха чували с пари. В скандала се оказа замесен и Жозеп Борел, виден европияница. И когато симпатичната вице заяви, че ще разкаже всичко пред съда, прекратиха делото. Сетих се и за Урсула, срещу която тече разследване за милиардна корупция. Значи това ОПГ ни чете морал? Па се сетих за Лаура Кьовеши, дето опандизи половин Румъния, а сега се ослушва. Дали да не им пратим Гешев за европрокурор? Хем те ще са спокойни, хем тука може нещо да помръдне.

Американците размениха оръжейния търговец Виктор Бут за баскетболистката Бритни Гринър. Избирали са между нея и бившия командос Пол Уилън. Но шансовете на един морски пехотинец, бял, хетеросексуален и пленен в служба на страната си, срещу цветнокожа, хомосексуална наркоманка са толкова, колкото на снежна топка в Ада.

Немският оперетен заговор обрасна с нови подробности. При обиск у заподозрените намериха меч, арбалет, две ловни пушки, въобще оръжия достатъчни да пометат целия Вермахт. Поради огромната заплаха ще обградят Райхстага с бетонна стена. Море нема го Георги Димитров с кибритчето, да видите вие един Райхстаг, ама бързахме да го погребем! Докато съм още на темата, Олаф Шолц държа трогателна реч, цяла нощ съм ревал. Вика, трябва да се водят преговори с Путин, аз често съм разговарял с него, дори без преводач, щото той знае немски отлично. Даже се записал на курсове по руски, ама за осем часа успел да научи само азбуката. Не се напиняй Оли, че си изметнеш некоя жила, у години си вече! Не ти требва много руски, само некои ключови фрази: „хвърли оръжието“, „горе ръцете“, „име, звание, явки, пароли“ са ти достатъчни на първо време, после в Магадан ще го изпедепсаш. Дедо ти, есесовеца се отърва, ама ти ще платиш и неговата сметка.

Хънтър Байдън организира изложба на собствени картини, цена от 55 до 225 000 долара. В никакъв случай това не е пране на пари! В един момент просто „го надуло изнътре“ и посегнал към четката. Хората си ценят талантите, а ние само ги мачкаме. Помня Буци какви болтове и гайки рисуваше на заседанията на Министерски съвет, даже Вежди искаше да го приеме в Съюза на българските художници. И нищо, ни член на СБХ, ни футболист на годината, ни премиер. Затова сме на това дередже!

В турския парламент по време на обсъждане на бюджета, Ердоган нарече опозицията „деца на Америка“. С коньовичарския боен вик „голем бой ше стане и нема да му видиш края“ обидените се хвърлиха в атака. Да им се чудиш на акъла, в нашия парламент това минава за изискан комплимент.

Сам Бринтън, заместник на помощник-секретаря по отработеното гориво и ядрените отпадъци в отдела по ядрена енергия към Министерство на енергетиката в САЩ, го изпъдиха, може и да го вкарат в „голяма къща с двор“. Същият оня сладур с червилото, червената рокля и високите токчета, комбинирани с набола брада и прическа тип „намериха ми въшки“. Назначиха го по джендърска линия, изхвърлиха го по криминална. Оказа се, че освен широките схващания по отношения на пола има и широки схващания по отношения на собствеността. Казано накратко – краде куфари по летищата. Два пъти го хващаха, заплашват го 15 години на държавна издръжка, той заплашва с дело за сексуална дискриминация. За първия куфар даде необоримо обяснение: куфарът не беше мой, но дрехите вътре бяха мои. Имам само едно обяснение: откакто измислиха дроновете, контарабандата на „бело“ силно се облекчи и то вече е широкодостъпно. Кьораво и сакато почна да зобе и стана мазало. Нашият човек си има три магистралки вродени, по корицата му съдя, да ме прости Господ!

У нас правителството падна преди да е станало. А беше чудно правителство, направо поликлиника. Само специалистите бяха зле подбрани. Гинеколог добре, ама си трябваше още прокотолог и уролог за да покрият целия политически спектър. Като им гледам акъла и един педиатър нямаше да е излишен. То и педиатрична болница е жизнено необходима, но сега имаме по-важни задачи, примерно дизелови генератори. Дечицата ще я карат, както до сега – на пластмасови капачки.

Гледах американски репортаж, в който жената на Дедо, Първата баба, му подаде хапче по време на публична изява. Дискретно, но не като да не се видя. Пичът се кани да се кандидатира пак, очаквам да му носят подлога направо на трибуната, както казваха едно време „без откъсване от производството“. Как се смеехме на руснаците тогава, ми те си бяха пубертети в сравнение с Джо! А Нанси Пелоси даже му е кака. Къде изчезна тая жена, не се обажда, пари не праща... Най-много се смеехме на Брежнев, а той си отиде на 75 години. Аз съм дете на соца, затова знам такива неща. Що вицове съм разказал за Леонид Илич!

Жозеп Барел изказал загриженост за твърде близките отношения между Анкара и Москва. На неговата вербална загриженост Ердоган отговори, че Борел може да контактува най- много с външния министър на Турция, за президент му е ниско нивото. Аферим, комшу! Може би във връзка с наближаващия светъл празник, в света се случват и добри неща. Уговорена е среща между Путин, Ердоган и Асад за прекратяване на военните действия в страната и извеждане на чуждестранните войски.

Папа Франциск прояви неочаквано от мен достойнство и се извини за обидните думи към чеченците и бурятите. Москва заяви, че счита случая за приключен. Остава още един петък до Рождество. Прекрасен празник, приемам го като църковен и семеен, не харесвам дядо КокаКоледа. Съмнителен ми е с всичките тия джуджета и никакви жени. Моят човек е Дядо Мраз, пияният дебелак с прекрасната Снежанка. Както вече казах, аз съм дете на соца. Добрите новини ме зареждат с добро настроение, а доброто настроение си иска добро питие. Така че да не губим време, а да вървим да лочим! Шегувам се, да вървим да пием умерено и изискано, ще лочим на по-късен етап. Наздраве!


Д-р Владимир Тупавичаров, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар