Зима

Зима
Пролет

20 декември 2022 г.

Руският парламент криминализира оскверняването на Георгиевската лента

"Георгиевската лента е един от символите на руската военна слава." 

 

Руският парламент прие закон, с който се криминализира оскверняването на жълто-оранжевата лента към военния Орден на Свети Георги.

"Георгиевската лента е един от символите на руската военна слава", се казва в одобрения днес от Думата законопроект. Всеки, който публично опетни този символ, ще бъде наказван. Максималната присъда е пет години затвор. Може да се налагат и административни наказания, като глоба до 5 милиона рубли (70 000 евро).

Георгиевската лента води началото си от времената на царизма и първоначално е забранена от комунистическата власт. През Втората световна война тя отново е въведена в Съветския съюз като военен символ. От 2005 г. двуцветните лентички започват да се разпространяват при възпоменателни мероприятия. През последните години те все по-често стават символ на подкрепа за политиката на президента Владимир Путин, а в последно време - на войната срещу Украйна.

Приемането на закона за защита на Георгиевската лента стана необходимо, защото в Украйна хора са "измъчвани и дори убивани" за носенето ѝ, твърди депутатът от Думата Андрей Картаполов. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар