Зима

Зима
Пролет

8 декември 2022 г.

Ако пускаме мигранти сме лоши, ако ги спираме - още по-лоши!

От години разни хора в Брюксел чакат само това - веднъж да стъпим накриво, след което сто години да ни сочат с пръст като единствения отрицателен пример 

 

Австрия  се закани във вторник, 6 декември, да гласува твърдо против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство в четвъртък. 

Освен това правителството във Виена категорично отрече да подкрепи алтернативен вариант двете страни да бъдат допуснати там през лятото на 2023 г., дори ако изпълнят определени условия.

По същото време президентът Румен Радев  заговори за приемането на България и Румъния в Шенген догодина. Досега позицията на страната  беше, че все още имаме шансове да се присъединим при гласуването тази седмица, тъй като покриваме всички критерии. В четвъртък министрите на вътрешните работи на ЕС ще гласуват присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген – държави, за които Европейската комисия казва, че са готови да се присъединят.

От една страна, колкото и да ни е неприятно, позицията на Нидерландия и Австрия е напълно разбираема.

На всички ни е добре известно, че оградата на турската граница е в трагично състояние още от първата ѝ копка. После, когато "едни" ръководители рязаха лентите, а длъжностните им лица пуснаха съоръжението в редовна експлоатация, всички изведнъж разбрахме за неработещите камери, лошото оборудване, кадровия недоимък по линия на "Гранична полиция" и т.н.

От друга страна, ако започнем да спираме нелегалните мигранти със сила, тутакси ставаме "първоизточници на огромни проблеми" на тема човешките права. Даже не огромни, а варварски проблеми.

Ако оставим мигрантите свободно да минат и заминат към Западна Европа, веднага ще ни заклеймят като разграден двор и ненадеждна външна граница на Европейския съюз. Дето има една приказка, от години разни хора в Брюксел чакат само това - веднъж да стъпим накриво, след което сто години да ни сочат с пръст като единствения отрицателен пример.

Ясно е, че сегашните управляващи в Австрия гонят собствените си интереси, а именно - резултатите на местните избори в Долна Австрия на 29 януари. Именно там Австрийска народна партия на премиера Нехамер води по популярност, но едва ли ще спечели вота, ако трайно не успокои гласоподавателите на тема "Миграция".

Затова Виена аргументира позицията си срещу България и Румъния със засиления бежански наплив по Балканския път. Тази година на австрийската граница са задържани 110 000 души.

От тях 40% са се възползвали от визовата политика на Сърбия и са пристигнали със самолети в Белград, още толкова са дошли през Турция, България и Сърбия и само малка част са преминали през румънско-унгарската граница.

Късно вечерта във вторник, австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едщадлер потвърди, че Австрия ще използва ветото си, за да се противопостави на приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство.

"Не можем да гласуваме в подкрепа на разширяването на Шенгенското пространство, защото то включва и въпроса за сигурността на европейските граждани. Шенгенското пространство не работи и пример за това са 75% от нерегистрираните търсещи убежище лица, идващи в Австрия", каза Едщадлер след среща с шведския си колега.

В бъдеще консервативното правителство във Виена ще разчита на Швеция, която ще бъде следващият ротационен председател на Европейския съюз. А правителството на малцинството в Стокхолм ще разчита на крайната десница, която е категорично против нелегалната миграция и се заканва за въвеждането на твърди мерки.

Точно заради "това", Едщадлер адски се зарадва, че "има на кого да разчита". Нещо, което може да означава само едно - България и Румъния скоро няма да видят Шенген.

Ти да видиш...


 Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар