Зима

Зима
Пролет

22 януари 2023 г.

Вадят "Архипелаг ГУЛАГ" от училищните програми в Русия, връщат "Млада гвардия"

"Литературните произведения, които не са издържали проверката на времето и не отговарят на действителността, трябва да бъдат изключени от училищната програма."

 

 

Това каза Дмитрий Вяткин, първи заместник-ръководител на фракцията „Единна Русия“ в Държавната дума.

„Тази година ще бъдат направени необходимите промени в училищната програма по литература и трябва да се върнат поне редица произведения на съветски автори, включително „Млада гвардия“ на Александър Фадеев, произведението на Юрий Бондарев „Горещ сняг“. Онези произведения, които не са издържали проверката на времето, които не отговарят на действителността, „клюки под формата на версии“, както пише и пее Висоцки, несъмнено трябва да бъдат изключени от училищната програма. Тук ще разчитаме на експертното мнение на специалисти в областта на педагогиката и културата, на мнението на родителската и педагогическата общност“, каза Вяткин пред ТАСС, съобщава Fakti.bg.

Той отбеляза, че законодателите няма да „режат до рамото“, а възнамеряват да възстановят историческата справедливост по отношение на съветските произведения, които внушават чувство на патриотизъм и съхраняват историческата памет. Като пример за произведение, което трябва да бъде изключено от училищната програма, Вяткин посочи „Архипелаг ГУЛАГ“ на Солженицин.

„Както показва историческият анализ на "Архипелаг ГУЛАГ", който все още не е премахнат и мисля, че няма да остане дълго в училищните програми, много факти бяха „изсмукани от нищото“ от Александър Исаевич, измислени. Историците провериха всички факти. Той заличи собствената си родина в калта", каза Вяткин.

Той уточни, че се планира да се събират всички предложения, които идват от обществения контрол за произведения, които получават бюджетно финансиране, включително филми, в Комитета по култура на Държавната дума. Става дума за творби, в които авторите „унижават Русия и я поливат с кал“.

По-рано руският президент Владимир Путин подкрепи идеята за връщане на няколко произведения на съветската класика в задължителната училищна програма, включително Александър Фадеев и Константин Симонов.

Дмитрий Вяткин


Няма коментари:

Публикуване на коментар