Зима

Зима
Пролет

29 януари 2023 г.

Открит, вулгарен цинизъм

Украйна пред очите ни се превръща в най-масовото клане в Европа след ВСВ заради САЩ с помощта на дълго отглежданите корумпирани и зависими политици от европейския елит 

 

Опитвам се да напиша статус за Украйна без да бъда цензуриран от българските комсомолци във Фейсбук, които докладват всеки опит за разумен поглед. 

Не само към войната, но и към света от вчера и днес. Казвам го, защото другият профил е блокиран заради цитат от Бернанос, един от най-големите християнски френски писатели на ХХ век. 

В момента в Украйна се извършва истински геноцид пред равнодушния поглед на Европа. Според американската (ЦРУ) НПО "Стратфорт" са загинали около 400 000 украински войници. Руските се по-малко, но това няма значение. Както нямат значение споровете около броя на жертвите на Холокост. Изпращането на оръжия под американски натиск (както е последният пример за германските танкове, въпреки волята на Германия) и бурната подкрепа от местната бг американска клиентела е ужасен цинизъм, граничещ с онзи на подкрепящите Холокост. Без преувеличение.

Това е бяс, който налива бензин в огъня с патос за мир, изтеглен в двете краища на миролюбивите устни на Жокера от Готъм. Сатанинска история с лекотата на комикс. Прелест за мнозина, които искрено мислят, че вършат добро (най-често от най-банална суета) и отвратителен цинизъм за хората, които прибират парите от тази война. Отношението към войната в Украйна поражда морално разделение по аналогия на онова към Хитлер и Втората световна война. Боя се, че тогава - в началото - официалната линия е била идентична на днешната. Тотален мейнстрийм със силните на деня. И по тази причина днес нямаме извинение за същите грешки, защото сме ги минали. Нашите дядовци са били в същата позиция, което не е толкова отдавна, че да не се помни.

Днес ние сме в същия морален избор, а официалната власт, под диктата на силните на деня, се държи по същия аморален и фалшив начин на подчинение. И пак от грешната страна на историята. Тогава с германци, днес с американци. Срещу Русия, която не просто ни е освободила, но и е създала всичките ни държавни и обществени институции, след което ги е оставила да се развиват свободно. Тяхната девиация е чисто наше дело. Впрочем Русия е дала държавен самостоятелен статут на доста държави в Европа, повечето от които я мразят по тази причина. Прибалтийската патология е показателна в това отношение.

Днешна Украйна е голямо изпитание най-вече за моралния дух на всички ни. Поради тази причина се изпотрепваме във Фейсбук, докато там умират стотици хора всеки ден. И измират заради американския геополитически интерес, руската агресия (последното е паразитна вметка заради фактчекърите като водещата роля на партията едно време) и девиантната Европа, която от Хитлер насам е без позиция и характер. Украйна пред очите ни се превръща в най-масовото клане в Европа след ВСВ заради САЩ с помощта на дълго отглежданите корумпирани и зависими политици от европейския елит. Американската гледна точка е разбираема. Велика сила защитава своите стратегически интереси. Какви стратегически интереси защитава Европа и мои приятели в България за мен е загадка. Колко лева струват избиването на половин милион украински войници?

И какви генератори за ток ще компенсират този отвратителен цинизъм? Даваме ли си сметка, че с упоритата си кретенска политика убиваме украинци докато скандираме, че ги подкрепяме с цялото си сърце. Ами това е открит, вулгарен цинизъм. Това е тотален потрес, хора. Ще се изпотрепем тук за Русия и Украйна, докато Русия и Украйна се изпотрепват помежду си, защото на Джо Байдън администрацията е решила така. Пълен нонсенс. 

И ако за предишните войни има извинение, защото не е имало информация, а митологията и конспирациите са били основна мотивация, днес знаем всичко за всички. Имаме не пълна, но достатъчна информация. За мен нямат извинение хората, които защитават Щатите в този конфликт.

Те са морално, интелектуално, естетически и антропологически катастрофирали. Уж са против тази война, но са за изпращането на армагедон под формата на танкове, изтребители, боеприпаси и прочие, много искат да помогнат на Украйна (най-често по нарцистични причини, както гледат кучета и прибират окаяни котета от улицата), но не искат да признаят, че заради тяхната висока морална позиция Украйна потъва и става все по неспасяема страна със стотици хиляди жертви, които могат да надхвърлят милион - пред загрижения поглед на Европа. Това е морален дебилизъм за мен. 

Никакво извинение нямат хората, които проектират собствената си значимост за сметка на жертвите в Украйна. Това е долно. А от чисто прагматична гледна точка за България ще е тотална щета и пета национална катастрофа, ако Русия загуби. 

Но кой въобще в България има ум, че да гледа прагматично на политиката. Тук всичко е селско и битово. Понякога наистина си мисля, че българският политически, стратегически, интелектуален и артистичен мозък и дух са смес от кайма и лук. Заготовка за кюфтета.


Явор Дачков

Няма коментари:

Публикуване на коментар