Зима

Зима
Пролет

31 януари 2023 г.

Американски инструктор: Афганистанците, които обучавах, се бият за Путин в Украйна

"Тези войници не са аматьори, наборници или осъдени. Това е изпробван в битки отряд за специални операции, обучен от най-добрите бойци на Америка." 

 

Американски командос в статия за The New York Times (NYT) се оплаква, че след бягството на американската армия от Афганистан много изоставени афганистански военни специалисти сега се бият като част от руската ЧВК "Вагнер".

Авторът на статия за The New York Times се представя като американски офицер командос (Special Forces), който дълги години е бил инструктор в афганистанския аналог на "зелените барети" — специалните сили на афганистанската армия. Той ги научил как да се бият срещу талибаните, но сега, според него, много от тях са отишли ​​да се бият в Украйна като част от ЧВК "Вагнер".

Той признава, че руският президент Владимир Путин "вдъхва доверие". Според него, ако новодошлите се бият добре за Русия, семействата им ще могат да живеят при добри условия. Първоначално те ще могат да печелят $1500 за вербовка (с последващи плащания по договор) и да получат руско гражданство.

„Не мога да обвинявам тези афганистански командоси, които се бият на страната на Русия… А това беше умен и хитър ход на г-н Путин, който не рискува живота на руснаците. Тези войници не са аматьори, наборници или осъдени. Това е изпробван в битки отряд за специални операции, обучен от най-добрите бойци на Америка. Може и да не накланят везните на войната към Русия, но са компетентни. Украинците ще умрат от ръцете им“, обобщава той.


News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар