Зима

Зима
Пролет

12 януари 2023 г.

Никита Михалков - Изпепелен от политиката

Неговият влог “Бесогон” от години излъчва видеа, в които режисьорът служи за рупор на прокремълската политика

 

 

Руският режисьор, продуцент и актьор Никита Михалков попадна в черния списък на украинския президент Володимир Зеленски заедно с певеца Филип Киркоров и още 117 руски културни дейци. 

В указа за налагане на санкции от 7 януари попадат също оперната певица Анна Нетребко, философът Александър Дугин, журналисти, политолози, университетски преподаватели.

Михалков вероятно е разбрал със закъснение за наложените му санкции от украинска страна, защото два дни преди публикуването на указа бе приет в реанимация в московска болница с двустранна пневмония и симптоми на обща интоксикация. Според едни източници усложнението е в следствие на ковид, според други - на грип. 77-годишният режисьор вече е контактен, съобщиха руски медии, но според някои източници състоянието му продължава да се влошава и да се засягат все по-големи участъци от белия му дроб. В същата болница №52 са лекувани най-тежките случаи по време на ковид пандемията.

Това е второ сериозно здравословно премеждие за режисьора през последните години. През 2018 г. при смяна на тазобедрена става той бе инфектиран, освен това се оказа, че има пукнатина в костта, което наложи още седем операции и общо 39 часа под пълна упойка.

Никита Михалков, както и неговият по-голям брат, режисьорът Андрей Кончаловски, са отявлени привърженици на Владимир Путин, затова не е чудно, че сега единият от тях попада под украински санкции. 

Всъщност Никита Михалков има забрана от Службата за безопасност на Украйна да влиза в страната още от 2015 г. Неговият влог “Бесогон” (наречен така на раннохристиянския светец Никита Бесогон, гонител на бесовете) от години излъчва видеа, в които режисьорът служи за рупор на прокремълската политика. Още в първия ден на войната в Украйна Михалков обяви позицията си, че признаването на независимостта на Луганската и Донецката народни републики е единствената възможност да се излезе от ситуацията, при която осем години светът спокойно е наблюдавал “безнаказаните убийства на невинни граждани”.

Той неведнъж напада руските звезди от шоубизнеса, които се обявиха срещу “специалната операция” в Украйна, наричайки ги “оплаквачи-пацифисти”, които се боят за апартаментите, яхтите и банковите си сметки на Запад. Казват, че лично Владимир Путин гледал някои от предаванията на съвременния Бесогон.

Никита Михалков винаги е бил в крак с официалната политика на държавата, а тя пък е финансирала, поне отчасти, филмите му. Най-успешният филм на режисьора, в който той изпълнява и главната роля - “Изпепелени от слънцето” (1994), му носи “Оскар” за най-добър чуждестранен филм. За лентата, показваща сталинските репресии, руската държава дава 2,8 млн. долара. За друг шедьовър на Михалков - “Сибирският бръснар” (1998), Кремъл се бърка много по-дълбоко - с 13 млн. долара.
Близостта на фамилията на режисьора с властта датира от векове. Династията Кончаловски-Михалкови е имала връзки с руските царе още от 16-и век. Корените на рода на майка му Наталия Кончаловска могат да се проследят назад до времето на Иван Грозни. Баща му Сергей Михалков също е от древен дворянски род. Той е детски писател и поет, автор на химните на СССР и на Русия.

Самият Никита Михалков през 2007 г. прави филм за 55-годишнината на Владимир Путин, озаглавен “55”. Той е заснет по поръчка на телевизионния канал “Русия” и е посрещнат с противоречиви мнения дали е уместно публично да се поздравява държавният глава. Режисьорът обяснява, че лентата няма формата на “политическо изявление”, но едва ли някой се съмнява, че народният артист и председател на Съюза на кинематографистите на Руската федерация е безкрайно верен на властта в Кремъл.

През същата 2007 г. той пише открито писмо, с което моли Путин да остане президент за трети мандат. А изказването му на пресконференция през 2008 г.: “Благодаря на Бога за Путин и уважавам Елцин за две неща, които той направи през живота си. Първото, че сложи партийната си книжка на масата. Второто, че доведе Путин на власт”, е номинирано от Newsru за най-ласкателско изречение на годината.

Освен човек на изкуството, Михалков се оказва и нелош бизнесмен. През 2007 г. той влиза в борда на руската банка “Възраждане”. Притежава акции в софтуерни фирми и завод за обработка на диаманти, в предприятие за дървесина и мебели. Има и винарски бизнес в Тоскана.

Не е фен на Бил Гейтс

В “Бесогон” Михалков говори не само за политика. Той развива и различни конспиративни теории, включително тази, че с ваксинацията срещу коронавируса Бил Гейтс иска да чипира хората на планетата, а крайната цел е да се намали броят на човечеството. За доказателство показва патентен номер WO/2020/060606, регистриран от компанията Microsoft Technology Licensing, който е подобен на “числото на Звяра” от Библията. Режисьорът все пак се ваксинира срещу COVID-19, но не с някоя от западните, а с руската ваксина.


Символично вдигам чаша шампанско за Ваше здраве

За съжаление не мога сега да ви подаря знакови и интересни за вас вещи, но задължително ще го направя. При първа такава възможност ще го сторя лично. Сега искам отново да Ви поздравя, и независимо, че работният ден още не е приключил, символично искам да вдигна, макар и виртуално, тази чаша шампанско за Ваше здраве.

Владимир Путин, президент на Русия

Помага ми да преодолея съмненията си

Благодарение на Никита започнах повече да обичам Русия. Благодарен съм му за тая любов към Родината. Отдавна вече не сме млади, всеки от нас е превалил върха на житейската си траектория. Благодарен съм му за това, че в много ситуации ми помага да преодолея своите съмнения.

Андрей Кончаловски, брат 

Имаше нужда от съвсем различна жена

Много го обичах, но бях напълно обсебена от професията си. Не знам защо, но фанатично обичах работата си. Бях готова да понеса всички трудности. Снимах се в масовки, получавайки копейки. Той имаше нужда от съвсем различна жена. И правилно, че се разделихме! Двама толкова силни хора не могат да живеят заедно.

Анастасия Вертинская, бивша съпруга

Изми ме под чешмата

Приготвих се за среща с Никита в Дома на моделите: лилави сенки, сини стрелки, почти театрален грим... Михалков беше шокиран от външния ми вид. Мълчаливо ме хвана за шията, пъхна ме под чешмата в тоалетната, изми ме и едва след това ме заведе в ресторанта. Такава, с белезникави мигли и още незасъхнала вода по лицето, седях на масата и се страхувах да поръчам нещо.

Татяна Михалкова, настояща съпруга


 

Славяна Манолова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар