Зима

Зима
Пролет

11 януари 2023 г.

„Индипендънт“: Групата "Вагнер" играе все по-значителна роля в руската кампания

Превземането на Соледар има висока стойност за Русия както в символичен, така и във военен и икономически план 

 

Западни разузнавателни служби смятат, че групата "Вагнер" играе все по-значителна роля в руската кампания и според служител на една от тях, говорещ при условие за анонимност, "има реална възможност персоналът на "Вагнер" сега да съставлява една четвърт или повече от руските бойци", съобщава в. „Индипендънт“.

Междувременно ръководителят на руската наемническа групировка заяви, че силите му са завършили превземането на украинския град Соледар. 

"Подразделенията на "Вагнер" са взели под контрол цялата територия на Соледар", заяви Евгений Пригожин в аудиосъобщение, публикувано в канала му в Телеграм късно вчера. Пригожин допълни, че в центъра на града има обкръжени украински войски и "се водят улични сражения. Броят на взетите пленници ще бъде обявен утре".

Западните медии обръщат внимание на това, че превземането на Соледар, където се намират огромни солни мини, има висока стойност за Русия както в символичен, така и във военен и икономически план. Вестник „Дейли Телеграф“ посочва вероятността тунелите на солните мини, които са с обща дължина около 300 км, да бъдат използвани от руските войски за проникване в тила на украинците.

Вероятността наистина да има напредък на руските сили може да се допусне и поради факта, че във вчерашното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски не даде актуална информация за ситуацията на бойното поле, а само благодари на "героичните" защитници на Соледар. Президентът посочи, че в града почти не е останала здрава стена на сграда.

„Индипендънт“ отразява оценката на украинското министерство на отбраната за случващото се в Соледар, направена в  Туитър: „Дори след като понесе колосални загуби, Русия все още маниакално се опитва да превземе Соледар – дом на най-голямата солна мина в Европа“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар