Зима

Зима
Пролет

30 януари 2023 г.

Зоран Миланович: Лудост е да се смята, че Русия може да бъде победена в конвенционална война

Според него международната общност и неговата страна са анексирали Косово - "отнели са го от Сърбия". "Кой го направи, ако не ние? Признахме ли Косово? Това не е анексия, а отнемане. Не врат, а шия."

 

 

Хърватският президент Зоран Миланович критикува днес западните страни, че снабдяват Украйна с тежки танкове и друго оръжие в кампанията срещу руските сили, отбелязвайки, че тези оръжия само ще удължат войната.

"Каква е целта? Дезинтеграция на Русия, смяна на правителството? Лудост е да се смята, че Русия може да бъде победена в конвенционална война", каза хърватският президент пред журналисти в Загреб, съобщава БТА.

През последните месеци Миланович открито се противопостави на приемането на Финландия и Швеция към НАТО, както и на обучението на украински войници в Хърватия като част от европейската помощ за страната.

По-рано днес той заяви, че международната общност и неговата страна са анексирали Косово, "отнели са го от Сърбия", съобщава информационният сайт Индекс.

"Кой го направи, ако не ние? Признахме ли Косово? Това не е анексия, а отнемане. Не врат, а шия. Това поставя под въпрос не само Косово, а цялата концепция", каза Миланович на пресконференция в централния хърватски град Петриня.

Коментирайки войната в Украйна, Миланович направи оценката, че хърватите и сърбите се мразят по-малко, въпреки че това беше "много по-страшна война".

"Украинците патологично мразят руснаците, това е факт. Хърватите не мразеха сърбите толкова, колкото украинците мразят руснаците", смята Миланович.

Той каза, че "всички трябва да разберат, че Сърбия и Русия не са едно и също и че това за съжаление е болезнен факт и опасност".

"Вие сравнявате сърбите, тези цървулани, които се разбунтуваха тук, със световната ядрена суперсила", каза Миланович, подчертавайки, че лудите емоции и омразата водят Европа към голяма опасност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар