Зима

Зима
Пролет

31 януари 2023 г.

Дмитрий Медведев: Неприятелски настроените към Русия страни се опитват да унищожат спомена за борбата с нацизма

"Събитията, свързани с основните битки през Великата Отечествена война, са възможност да се напомни на целия свят, че никой не може да унищожи историческата истина и да я обърне наопаки." 

 

"Неприятелски настроените към Русия страни сега се опитват да унищожат спомена за борбата с нацизма и героите от Великата Отечествена война."

Това каза Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия на заседание на организационния комитет за подготовката и провеждането на събития, посветени на 80-годишнината от победата в Сталинградската битка, съобщават руски медии.

"Както знаете, в неприятелски държави днес се опитват да изтрият, доколкото е възможно, паметта на героите, победили нацистките войски, разрушават паметници навсякъде и по всякакъв начин възхваляват фашистките палачи и техните съучастници. В някои страни това просто се прави директно, докато в други страни, включително и в държави, принадлежали конкретно към съответния пакт на Хитлер, просто срамежливо си затварят очите, сякаш нищо не се случва", каза още Медведев.

По думите му затова "събитията, свързани с датите на основните битки на Великата Отечествена война, са възможност да се напомни на целия свят, че никой не може да унищожи историческата истина и да я обърне наопаки".

Медведев подчерта, че за да съхраним историческата памет „имаме нужда от реални дела, от постоянна целенасочена работа". 

"Разбира се, това е работа с по-младото поколение и, разбира се, работа с ветераните, подпомагане на техните семейства. Възстановяването на паметници на военната слава, музеи и експозиции, търсене на документи, военни реликви, всичко, което по един или друг начин свидетелства за подвига на нашия народ", обясни той.

Медведев отбеляза, че паметта за подвига се усеща особено в земята на Сталинград, както и на Курската дъга, а създаването на нов мемориален комплекс на Курската дъга е споделена отговорност, такава задача си струва.

Говорейки за честването на годишнината от разгрома на фашистките нашественици край Сталинград от съветските войници, заместник-председателят на Съвета за сигурност отбеляза, че се извършва мащабна работа за увековечаване на паметта, запазване на исторически места и културни реликви.

"Днес е особено важно и, разбира се, необходимо - да се предаде истината за тези събития. Празненствата винаги допринасят за това, че си спомняме минали събития и представяме нашата справедлива, истинска версия за това какво е било за съветският народ, как Червената армия оказа съпротива на германо-фашистките нашественици", заключи Медведев.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар