Зима

Зима
Пролет

27 януари 2023 г.

Защо толкова много ги е страх от „музикантите“?

Евгений Пригожин и неговата компания „Вагнер“ днес са национално достояние на Русия и символ на нейната победа

 

 

Те са невероятно ефективни и са уникална заплаха в непосредствен контакт, защото е почти  невъзможно да им се противодейства. 

Бият се твърдо и професионално. Свръхдисциплинирани са – не напускат зоната на боя, освен, ако не са получили команда за това. На щурмовите групи е забранено самостоятелно да прибират ранените от бойното поле – тяхната главна задача е да не спират настъплението до постигане на поставената им цел. Ако атаката се окаже неуспешна, то те се оттеглят само през нощта.

Така Главното управление на разузнаването (ГУР) на военното министерство на Украйна, характеризира бойците на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“. Тя е назована на името на немския композитор Рихард Вагнер, живял и творил в периода 1813-1833. Затова в публичното пространство нейните бойци получиха и прозвището „музикантите“. За докладът на украинското ГУР, който е изготвен през декември 2022 г. и анализира действията на ЧВК „Вагнер“ в района на Бахмут, съобщава  CNN. Американската медия, както може да се очаква от нея, прави всичко по силите си за да демонизира тази компания и лично нейният основател, бизнесмена Евгений Пригожин.

Но в интерес на истината и тя е принудена да признае невероятната ефективност на „музикантите“. Това се видя в последните седмици при превземането на град Соледар, личи и сега в битките за освобождаването от украинския режим на двата важни града – Бахмут и Угледар.

За CNN причината за това е, че за разлика от батальонните тактически групи, които използват руските въоръжени сили, тук ударението е поставено на неголеми щурмови групи от по няколко човека (до 10).  Те атакуват противника си с ръчни реактивни гранатомети (РПГ), засипват го с щурмови гранати. Но на тяхно разположение са и мощни тежки оръжия – ракетни системи за залпов огън, артилерия, огнемети „Солнцепек“, бронирана техника, средства за противовъздушна отбрана и др.

Според американски източници освен снабдяване от държавата Евгений Пригожин осигурява необходимите въоръжения за частната си армия и от други източници. Сред тях е и Северна Корея, твърди говорителят на американския Съвет за национална сигурност Джон Кирби. Според него и  тя му доставя модерни ракети и други мощни боеприпаси.

„Музикантите“ са ефективни и заради стила на работа, създаден в компанията от нейният основател. Както твърди Евгений Пригожин, „командирите се консултират с бойците, а ръководството на ЧВК се консултира с командирите“. Всяка операция се планира до най-малки подробности. „Музикантите“ се разделят на групи със свой маршрут на движение и конкретна задача, която трябва да решават. Не започват нито една атака, докато не си осигурят изчерпателна информация за противника и неговото местоположение. Снабдени са с най-модерно комуникационно оборудване, термовизионна техника и средства за нощно виждане.

Те получават онлайн в реално време  от разузнавателните си дронове прецизна и подробна информация за своя противник. След това по неговите позиции се нанасят мощни и точни артилерийски и ракетни удари. Едва след това в атака тръгват щурмовите групи. Но, ако се окаже, че противника има значително предимство в жива сила, което не е било установено от дроновете, следва команда и те се изтеглят от бойното поле. Това е едно от обясненията защо – противно на измислиците на украински и западни манипулатори, „музикантите“  имат малки загуби (убити и ранени) за разлика от украинците. Потвърждение на това е и факта, установен от украинското ГУР и цитиран от CNN: уважението към „музикантите“ е много голямо сред руснаците, расте и делът на мобилизираните руски военни, които желаят да се влеят в редовете на ЧВК  „Вагнер“.

А в украинското публично пространство се появи информация, че наново създадения нацистки полк „Азов“, категорично е отказал да замине за Бахмут. И причината за нежеланието на фашистите е, че точно там сега воюват „музикантите“.

„Азовците“ имат основание да се страхуват. Сега в района на Бахмут  се намират над 30 000 украински военнослужещи и всеки ден „музикантите“ ликвидират стотици от тях.  „Всички боеспособни части на украинските въоръжени сили сега се изпращат в Бахмут. А ЧВК „Вагнер“ ги унищожава, като така открива на другите направления оперативни възможности“, казва Евгений Пригожин.

Доказателство за паническият страх на Запада от разрастващият се потенциал на тази частна руска армия, са и въведените от САЩ санкции против ЧВК „Вагнер“ и нейното признаване от американското финансово министерство за „международна престъпна организация“. По същество това означава разрешение и за убийството на Евгений Пригожин от страна на американските   специални служби. А и на техните неразделни съюзници – британците, които са майстори на политически убийства. Включително и на територията на Украйна – те организираха убийството на така популярните в Донбас лидери като Моторола, Гиви, Захарченко, Мозговой, Никитенко и много други.

Основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин (роден е през 1961 г.), е невероятно интересна и креативна личност. Учил е в Ленинградският химико-фармацевтичен институт. Бил е състезател по ски. Лежал е в съветски затвор – осъден е през 1981 г. на 13 години лишаване от свобода за икономически „престъпления“. Освободен е през 1990 г. Веднага след това организира в Ленинград мрежа по продажба на хотдог. После създава верига от супермаркети, открива първия в Петербург елитен ресторант. Днес е сред най-богатите руснаци. Награден е със званията „Герой на Руската федерация“, „Герой на ДНР“ и „Герой на ЛНР“. Неговата ЧВК „Вагнер“, която той създава през 2014 г.,  е участвала в операции в Африка, Сирия, а сега активно се изявява на украинска територия.

Според руски източници Евгений Пригожин е трудохолик, който често работи по два-три дни без да спи. Но той очаква пълна всеотдайност и от своя екип, като особено е взискателен по отношение на снабдяването на бойците – те трябва да разполагат с абсолютно всичко, което им е необходимо за ликвидиране на противника. Лично участва в тяхното командване и за разлика от немалко военни бюрократи много често е сред бойците на фронтовата линия. Както казва той „войната е на активните и смелите, а не на гладко избръснатите“. За руски наблюдатели Евгений Пригожин и неговата компания „Вагнер“ днес са национално достояние на Русия и символ на нейната победа.

За ефективността на „музикантите“ свидетелства и факта, че руското военно министерство реши да приложи техният опит в своите действия. Вече е създаден първият отряд със специално предназначение „Шторм“. Той е подготвен за щурмуване на най-сложни и ешалонирани участъци от отбраната на украинските въоръжени сили. В него са приети мобилизирани и доброволци, които са в отлична физическа форма, а много от тях имат и богат боен опит. Те са обучавани на военни полигони в изкуството на стрелкови бой, ликвидиране на огневи точки и позиции на снайпери с помощта на ръчни щурмови гранати, противотанкови гранатомети и др. Всеки член на отряда е способен да поразява бронирана техника, танкове, автомобили, мобилни минохвъргачки на противника. Подготвен да се придвижва  на бойното поле – в гора, в окопи, да щурмува блиндажи, здания, помещения и т.н. Може да стреля с всички видове стрелково оръжие – руско и западно, което се използва сега в Украйна. Майстор е на ръкопашния бой. Умее да работи с гранатомети, да минира и разминира. Има необходимите знания и умения за работа с армейски дронове, военна топография, съвременни средства за военна връзка. Владее и най-необходимите техники на тактическа медицина. Знае как да си взаимодейства с останалите бойци от екипа така, че той и те да останат живи.  Елитният спецназ от първият отряд „Шторм“ вероятно вече участва в сраженията за освобождаването на населените предимно с руски етнос райони на Украйна.

А на военните полигони в Русия вече тренират бойците от следващите отряди „Шторм“.  Те също овладяват бойни техники и практики, ефективността на които през последните месеци доказват уникалните „музиканти“ от ЧВК „Вагнер“.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар