Зима

Зима
Пролет

17 януари 2023 г.

Защо американците “проспаха“ изстрелването им?

Назначението на ген. Герасимов за командващ на руските военни сили доказва, че Русия категорично е решена да победи в прокси войната, обявена й от колективният Запад начело със САЩ 

 

Сред най-коментираните новини от световните медии в последните дни са промените в командването на руските сили, задействани в операцията на украинска територия. 

Сега тяхното  ръководство поема армейски генерал Валерий Герасимов – началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Негови заместници са армейски генерал Сергей Суровикин – доскорошен командващ руските войски в Украйна и командващ Въздушно-космическите сили, генерал Олег Салюков – командващ Сухопътните войски и заместник-началника на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким.

Популярни  западни медии – като CNN, CNBC, The Wall Street Journal, The Washington Post, Reuters, Express, The Guardian, The Telegraph и др., сега търсят отговор на главния въпрос: кои са причините за поредната смяна в командването на руските военни подразделения? И повечето от тях се обединяват около становището, че назначаването на генерал Герасимов е предвестник на кардинална промяна в руските бойни действия и предстоящо  голямо руско настъпление.

Що се отнася до руски анализатори те свързват появата на нов командващ бойните действия на украинска територия най-вече с ескалацията на опосредствената (прокси) война на Запада срещу Русия на украинска територия. За първи път САЩ и НАТО започват да доставят на украинския режим тежки нападателни въоръжения – танкове, далекобойни ракети  (ATACMS), мощни артилерийски системи и др.

Все по-вероятен е сблъсъка на украинска територия на руски и полски военни. Няколко хиляди  кадрови полски военнослужещи и сега воюват срещу руснаците в Донбас, маскирани като наемници. Но „хиената на Европа“, както навремето много точно британският политик Уинстън Чърчил нарече Полша, гори от нетърпение да се възползва от ситуацията и да заграби значителна част от територията на Украйна. За това тя има и пълната подкрепа на клоуна-президент Владимир Зеленски. Растяща агресивност към Русия демонстрират и други бивши социалистически държави, сред които и България.

Това принуждава руското ръководство да промени подхода си, досега следван в операцията, свидетелство за което е и назначаването за командващ на нейните сили в Украйна на генерал Герасимов. В официалното съобщение на руското военно министерство се посочва, че тези промени са направени във връзка с разширяването на мащаба на задачите, които се решават в хода на операцията. 

Другата причина е  необходимостта от още по-тясно взаимодействие между видовете въоръжени сили, както и подобряване на качеството и ефективността на командването и контрола.  Като началник на Генералният щаб на руската армия на генерал Герасимов са  подчинени всички нейни подразделения – сухопътни войски, военноморски флот, въздушно-космически сили. По същество той е вторият човек след Върховният главнокомандващ – президента Владимир Путин, който има пълномощия да издава заповеди по военни въпроси. Както и да контролира  снабдяването на руската армия с въоръжения и военна техника.  Това, естествено, му позволява да фокусира цялата военна мощ на Русия, включително да задейства всички средства за поражение на противника, които прецени за необходимо. А за изминалата близо година от началото на руската операция, в нея са били използвани много малък дял от изключително богатия военен арсенал, с който разполага руската армия.

Генерал Герасимов, който е роден през 1955 г., е  известен  военен учен. През 2013 г. пред руската Академия на военните науки той представи своя теория, части от която по-късно бяха публикувани и посрещнати с огромен интерес от западни военни експерти. Точно те я нарекоха „доктрината Герасимов“ и обстойно я анализираха. А появата и бе отговор на поредицата от „цветни революции“ на САЩ, насочени към довеждането на власт на проамерикански марионетки в други държави, включително и в постсъветското пространство. Според генерал Герасимов в тази ситуация – по същество гражданска война, е необходима жестока централизация, както на военното, така и на държавното управление. Това ще позволи армията да получава всичко, което и е необходимо за да бъде боеспособна.

Ще сгрешим, обаче, ако допуснем, че Герасимов  е „кабинетен“ генерал. Истината е, че той е воин с богат практически опит. Военната си служба е започнал в танкова дивизия, разположена в Полша. Командвал е Северо-Кавказкия, Московския, Ленинградския и Централния военни окръзи. За организацията на военните действия в Сирия получава званието Герой на Русия. Като началник на Генералния щаб на руската армия познава отлично руските военачалници, което ще му позволи да ги постави на съответстващи на възможностите им ръководни позиции.

Генерал Герасимов е фен на високо технологичните оръжия. И със сигурност точно тях той ще започне  най-активно да използва срещу противника си. Става дума за въоръжения със спътникова навигация и наблюдение, разузнавателни и ударни дронове, комплекси за радиоелектронна борба (РЕБ), най-модерни средства за комуникация и др. Всички те рязко увеличават ефективността на използваните средства и пестят боеприпаси. Високотехнологичните оръжия са особено полезни за унищожаване на украинската противовъздушна отбрана (ПВО), което ще позволи в сраженията да бъдат задействани и модерни руски самолети. Така руските сили ще започнат да унищожават военни обекти в тила на противника и да блокират достъпа на западни оръжия до зоните на бойни действия.

Доказателство за настъпваща промяна в руската операция  стана ракетният удар, който бе нанесен по системата за военно управление на украинския режим и свързани с нея обекти на енергетиката на 14 януари.  Както лаконично отбеляза руското военно министерство целта на този мощен удар е постигната.  Крилатите ракети „Калибър“, балистичните ракети „Искандер“, базираните на самолети крилати ракети  Х-555, Х-101 и Х-59  бяха много точни и ефективни. Но най-вече те се оказаха като гръм от ясно небе за украинските военни. Това призна и говорителят на украинските въздушни сили полковник Юрий Игнат. 

„Уведомлението за ракетна опасност постъпи със закъснение заради липсата на радиолокационни данни и информация от други източници. За съжаление, във въоръжените сили на Украйна нямаме ефективни средства за забелязване“, заяви Игнат.

Цялата шпионска информация в реално време за случващото се в Украйна и западните райони на Русия, се доставя на украинския режим от американски стратегически дронове RQ-4 Global Hawk, от самолети за далечно радиолокационно разузнаване AWACS  и от американски спътници. Всички те денонощно летят над България, Румъния и Черно море, за да шпионират за действията на руската армия. В състояние са да засичат излитането на всеки руски самолет, старта на всяка руска ракета, координатите на които незабавно се предават на командните пунктове на украинската ПВО. Благодарение на тази информация украинците своевременно активират системите си за ПВО и посрещат в пълна бойна готовност противника си в мига, в който той се появи в тяхната зона на поражение.

За първи път, обаче, на 14 януари американците буквално „проспаха“ изстрелването на ракетите. Забелязаха ги, когато бе твърде късно да бъде активирана украинската ПВО. Необезпокоявани от никого те поразиха целите си, програмирани в техните бойни глави. Според наблюдатели възможна причина за това е активирането на невероятно мощни руски системи за РЕБ, които до назначаването на генерал Герасимов не са били използвани. Предполага се, че за първи път във военните действия на руската армия е бил задействан и уникалният комплекс „Мурманск-БН“, който е на разположение на 475-ти център за РЕБ на Черноморнския флот в Крим. А  за да бъде включен точно той в действия е необходима заповед на генерал Герасимов. Ако той не беше командващ операцията много време щеше да отиде в преодоляването на бюрократични разпоредби и съгласувания с началството. И нямаше да го има сегашният ефект от ракетните удари по военните системи за управление на украинския режим.

Назначението на армейски генерал Валерий Герасимов за командващ на руските военни сили на украинска територия доказва, че Русия категорично е решена да победи в прокси войната, обявена й от колективният Запад начело със САЩ. Сега тя преминава към решителни и радикални действия, за да постигне главната си цел –  да освободи териториите, населени с преобладаващо руски етнос, от антидемократичния и по същество неонацистки украински режим.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар