Зима

Зима
Пролет

16 януари 2023 г.

Корнелия Нинова: Трябва да тръгнем по линията кое ни обединява, а не по линията на кое ни разединява

"Видим ли, че няма възможност да се състави правителство ще върнем веднага мандата."

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира бъдещите си разговори с партийните лидери по бтв. 

"Да опитаме помирение", каза тя.

"Премиерът трябва да е равно отдалечен от всички. Да се одобрява от всички", продължи Корнелия Нинова.

"Мандатът е задължение и много тежка задача", категорична е лидерът на БСП. Нинова отговори така на въпроса дали даването на мандата от страна на президента не е удар срещу нея. 

"Да оставим това на анализаторите", добави тя.

"От политическа гледна точка скандалът "NEXO" разклаща ДБ и ПП", коментира лидерът на БСП.

Корнелия Нинова каза още, че лично ще позвъни на останалите партийни лидери, за да ги покани на среща. Според нея по-добър е форматът "обща среща", а не двустранни разговори. Нинова добави, че би искала срещата да е до края на седмицата.

"На лидерската среща трябва да обсъдим 5 въпроса. Първо - искаме ли правителство. Второ - каква работа трябва да свърши това правителство. Трето - какъв срок ще има това правителство. Четвърто - структура и състав на това правителство. Пето - ясна и точна политическа отговорност, а не да се разбира от медиите какво е направил някой от коалиционните партньори", посочи Корнелия Нинова.

"Трябва да тръгнем по линията кое ни обединява, а не по линията на кое ни разединява. Една такава тема е редовен бюджет за 2023 година. Втора такава тема е Шенген. На трето място е законите по плана за възстановяване. Ето теми, по които можем да се обединим. Темата за членството ни в еврозоната не е толкова важна, защото на датата 1 януари 2024 година е невъзможно това да се случи. Ние нямаме противоречия, че трябва да приемем еврото. Спорим за датата на приемане. Нашата икономика не е готова и не изпълняваме условията. Неизбежно е да приемем еврото и това е решение на БСП отпреди аз да стана председател на партията. Говорим за датата", обясни Нинова.

"Различията ни с президента и служебното правителство са по сериозните политически теми. Това са оръжието за Украйна, закупуването на новите изтребители F-16, внасянето на редовен бюджет. Не знам защо г-жа Йотова направи това изказване. Ако има редовно правителство, то само трябва да определя политиките си. 

Не сме очаквали третият мандат да дойде при нас. Ще поканим всички на разговори и ще разговаряме. В сряда ще има национален съвет на БСП, на който ще се обсъдят действията ни с получения трети мандат. Виждам, че някои партии искат двустранни срещи, другите искат да се съберем всички. За мен по-работещо е да сме всички на лидерска среща и да разговаряме. Ако Националният съвет ни упълномощи, ще звънна лично на всички лидери и ще ги поканя на тази среща. Ако някой лидер не дойде, това ще означава, че не иска да разговаряме. Видим ли, че няма възможност да се състави правителство ще върнем веднага мандата и няма да бавим излишно времето", заяви Нинова.

"Ще е много трудно, но не е невъзможно да се състави правителство. Няма нужда от фанфари, трябва да сме обективни", продължи тя.

"Очакваме по-висока активност (на изборите) и вярваме, че тази по-висока активност може да ни донесе повече гласове", посочи Корнелия Нинова.


 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар