Зима

Зима
Пролет

15 януари 2023 г.

Германия няма да може да достави танкове Leopard на Украйна

Компанията Rheinmetall не може да започне ремонт без държавна поръчка, тъй като разходите ще възлизат на няколкостотин милиона евро 

 

"Германия няма да може да достави танкове Leopard на Украйна през 2023 г., тъй като ако германските власти разрешат това, подготовката им може да отнеме една година."

Това каза в интервю за Bild Армин Папергер, ръководител на германския концерн Rheinmetall.

"Ние работим върху всеки танк около година. Машините не само се пребоядисват, но и се преоборудват за използване във военни условия. Те се разглобяват напълно и след това се възстановяват. Това означава, че дори ако решението за прехвърляне на танковете за въоръжените сили на Украйна се извършва утре, доставката ще може да започне чак през следващата година“, каза той.

Според него, в арсеналите на концерна има 22 танка Leopard 2, които могат да бъдат подготвени за Украйна, но, както отбеляза Папенгер, компанията не може да започне ремонт без държавна поръчка, тъй като разходите ще възлизат на няколкостотин милиона евро.

„Rheinmetall не може да финансира това предварително“, подчерта той.

Полският президент Анджей Дуда, докато беше в Лвов, обяви, че страната му ще прехвърли танкове Leopard на Украйна. Финландският президент Саули Ниинисте също обяви готовността си да разгледа възможността за участие в доставката на това военно оборудване за Киев, но техният брой ще бъде малък.

За да доставят на Украйна танкове, произведени в Германия, страните трябва да получат разрешение от ФРГ за премахване на ограниченията за износ. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар