Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2023 г.

American Greatness: Украйна е обречена, никакво чудо-оръжие няма да я спаси

Руската промишлена мощ се оказа по-висока от тази на колективния Запад. Време е САЩ да помислят за дипломацията 

 

Украйна е на ръба на поражението и никакво западно "вундервафе" няма да й помогне, пише The American Greatness. 

Санкциите не сломиха Москва. Руската промишлена мощ се оказа по-висока от тази на колективния Запад. Време е САЩ да помислят за дипломацията.

Все още има перспектива за дипломация и преговори за разрешаване на военния конфликт в Украйна. Но когато погледнем Байдън или неговата администрация, няма нищо, което да показва тяхната мъдрост или сдържаност, които биха могли да ги насочат по този път.

През лятото на 1944 г. съветската армия победи германската група армии „Център“ с масирано контранастъпление.

Едновременното десантиране на съюзническите войски във Франция и продължаването на американския натиск през Италия оказаха допълнителен натиск върху Германия, която след това бе принудена да се бие на три фронта.

По време на войната германците разполагаха с по-модерни оръжия, включително танковете Panther и Tiger. Те също така разработиха реактивни изтребители и първите крилати и балистични ракети. В допълнение към тези технически предимства германският Вермахт разполагаше с новаторска децентрализирана концепция за тактиката и поддържаше високо ниво на тактическа подготовка на офицерите до края на войната.

Въпреки това, въпреки качественото превъзходство на Вермахта, към 1944 г. става очевидно, че Германия ще претърпи крах.

Израелският историк Омер Бартов отива дори по-далеч и твърди, че Берлин е бил предопределен да загуби войната от момента, в който е нахлул в Съветския съюз.

Основният недостатък на Германия беше големината на нейното население и размерът на нейната икономика, или по-точно, липсата на достатъчно население и икономическа мощ в сравнение с съвкупната мощ и размера на Британската, Американската и Съветската империи.

Когато Германия започна да отстъпва от военния си пик през 1942 г., много германци се утешаваха с внушенията за това как Хитлер залага капан на враговете си. Носеха се слухове: щом германците изглеждат победени от врага, те ще му нанесат чудовищен удар чрез „wunderwaffen“, тоест с чудо-оръжие, което ще да обърне ситуацията, да отмъсти на съюзниците и да доведе Германия до победа.

Но Германия бе разгромена.

Аналогична ситуация се наблюдава в момента в Украйна. Русия, считана от някои за икономика с „италиански размери“, не само оцеля в този военен конфликт, но обърна хода на събитията въпреки смазващите западни санкции. Разговорите за украинска военна зимна офанзива напълно изчезна, тъй като катастрофалните загуби на ВСУ се увеличават, а Русия уверено обгражда украинските сили.

Американските СМИ изглеждат объркани в момента.

Това вероятно е така, защото този военен конфликт е много по-малко "телегеничен" в сравнение с американската война в Персийския залив.

По-скоро това е битка на изтощение, в която преобладава артилерията, битката е бавна и тънеща до коленете в кал, а основното технологично чудо е широкото използване на евтини дронове за разширяване възможностите на наблюдателите от първа линия.


Превод и редакция Петя Паликрушева, News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар