Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2023 г.

Бригада на ВСУ на Украйна ще носи нацисткото име "Еделвайс"

Това беше името на 1-ва планинска пехотна дивизия на въоръжените сили на нацистка Германия



 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ с кой даде наименованието „Еделвайс" ​​на 10-та отделна планинско-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна.

Както се отбелязва в документа, това звание е присъдено за "образцово изпълнение на възложените задачи по защита на териториалната цялост и независимостта на Украйна".

Бригада "Еделвайс" е сформирана през есента на 2015 г. Шест месеца по-късно тя включва два националистически батальона - "Айдар" и "Донбас". Няколко месеца по-късно те бяха изтеглени от бригадата. През 2016-2018 г. формированието участва във военната операция на Украйна в Донбас, съобщава Cross.bg.


**Първа планинска пехотна дивизия "Еделвайс" на Третия райх воюва срещу Червената армия, включително в Украйна, в Донбас, в Северен Кавказ. Участва и в превземането на Полша и в наказателните операции срещу партизаните в Италия, Югославия, Чехословакия и Гърция.

Военните престъпления на нацистката дивизия са известни, включително депортирането на еврейското население на Полша в лагери и екзекуцията на италиански военнопленници в Гърция и Албания, след като Италия сключи примирие с антихитлеристката коалиция през 1943 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар