Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2023 г.

Мария Захарова: Решението на полското външно министерство е сравнимо със средновековната инквизиция

"Една луда, абсолютно лишена от всякаква логика мярка, с която те се гордеят, но всъщност е срамна страница от тяхната история." 

 

"Решението на полското външно министерство да уволни служители, които са получили образование в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) е сравнимо със средновековната инквизиция, тъй като тя също се бори срещу образованието."

Това заяви официалният представител на руската дипломатическа мисия Мария Захарова в сряда в ефира на радио Sputnik.

Захарова нарече това решение на полското външно министерство "реинкарнация на най-лошите практики". 

"Една луда, абсолютно лишена от всякаква логика мярка, с която те се гордеят, но всъщност е срамна страница от тяхната история", заяви тя

Официалният представител на руското външно министерство посочи, че всякакви решения трябва да бъдат обосновани. Според нея, ако служителите наистина са нарушили законодателството на Полша, трябва да им бъдат предявени конкретни искове. Ако това не е така, ако хората са лишени от работа, обвинявани, само на една основа, без законодателна основа, това е политическа чистка, това е нарушение на човешките права в пълен ръст", добави Захарова.

Във вторник в интервю за полския вестник Daily министърът на външните работи Збигнев Рау каза, че завършилите руското МГМО вече не работят в полското министерство на външните работи. По думите му в дипломатическото ведомство не е имало дипломанти от МГИМО "през последните два месеца".


Няма коментари:

Публикуване на коментар