Зима

Зима
Пролет

14 февруари 2023 г.

Юрий Пилипсън: Проектът "Южен поток", можеше да направи България основен играч в снабдяването на Европа с руски газ

"Не може да става дума за пълно прекъсване на дипломатическите отношения, това не би отговаряло на интересите на двата народа." 

 

"София се отказа преди няколко години от проекта "Южен поток", от който можеше да направи България основен играч в снабдяването на Европа с руски газ."

Това каза в интервю за РИА Новости, директорът на четвъртия европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсън.

"Нямаме навика да се сприятеляваме с някой срещу някой трети, и да налагаме волята си. В енергетиката действат пазарни принципи и щом договорите на турската страна и руската се изпълняват изцяло и се спазват интересите на Русия, дискусията за турско-българското сътрудничество би била излишна" коментира дипломатът относно споразумението между Булгаргаз и Боташ.

"В момента не може да става дума за пълно прекъсване на дипломатическите отношения между Русия и България, това не би отговаряло на интересите на народите на двете държави, коментира Пилипсън изгонването на руски дипломати миналата година.

"Разбира се, задграничните ни представителства в България изпитват затруднения в работата си поради липса на кадри. Има проблеми в консулското обслужване и в резултат на това както нашите сънародници, така и българските граждани, които кандидатстват за консулски услуги, се сблъскват с неудобства."

Както отбеляза дипломатът, историята на неприятелските действия на София спрямо Москва е дълга.

Той посочи, че българското ръководство често е в челните редици на русофобската кампания на западняците.

"Припомням, че тези неразумни и крайно недружелюбни действия бяха инициирани от правителството на Кирил Петков, което по това време вече беше освободено от българския парламент. Очевидно целта на премиера в оставка е била "преди да е станало късно" да навреди още повече на руско-българските отношения", подчерта Пилипсън, цитиран от Cross.bg.

Засега Русия ще продължи да отговаря адекватно на антируските атаки на България със симетрични или асиметрични мерки. Той обърна внимание на факта, че "инициатива за необосновано експулсиране на дипломати" на други страни не е включена в практиката на Москва.

На 28 юни 2022 г. България експулсира от страната 70 дипломати и технически служители на руското посолство. Това се мотивирало с факта, че те са работели за спецслужбите.

На 4 юли говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че дипломатите са били експулсирани без никаква причина или опит да се оправдаят тези действия. Освен това, коментирайки подкрепата на София от Европейската служба за външна дейност, тя отбеляза, че е важно служителите на ЕС да демонстрират солидарност срещу Русия на всяка цена.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар