Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2023 г.

Янина Танева: На много места на косъм удържат местната култура от разпад

"Не трябва да расте ножицата на разделение и хората да бъдат оставени без достъп до култура. Не бива културата да бъде гледана като последствие само от икономическото развитие." 

 

"Читалищата - това са последните ни шансове да използваме тази културна инфраструктура и да я превърнем в ресурс за съживяване на малките населени места. Може много повече да бъде направено и подкрепено. Едни хора, с които ние работим в над 30 села, на косъм удържат местната култура от разпад."

Това заяви пред БНР Янина Танева от "Фабрика за идеи", която изследва достъпа и потреблението на културни продукти в България, стъпвайки върху национално-представително проучване, изпълнено от "Маркет линкс".

Според проучването всеки втори пълнолетен гражданин на България не е посетил нито едно културно събитие през 2022 г. От останалите най-много са били на заведение с жива музика, след това се нареждат съборите и посещенията на исторически забележителности.

"Искахме да проверим работната ни хипотеза, която беше, че не липсата на интерес към културни събития, а липсата на достъп е причината да има дефицит. Шокиращото е, че ако си човек над 55 години, живеещ в малко населено място в България, най-вероятно не сте посетил нищо, не сте имали достъп до никакво представление или концерт, вероятно четете книга от местната библиотека", коментира Танева.

Най-голяма част от хората, участвали в проучването, посочват като причина за това, че не са посетили културно събитие - финансовия аспект. Вторият отговор е за липса на свободно време. А третият - че нямат достъп до такива събития.

Проучването разглежда въпроса и регионално. "Потреблението в Северозапада е 0,3%", даде пример тя.

Според нея има нужда от много по-голяма самостоятелност на общините. 

"Не трябва да расте ножицата на разделение и хората да бъдат оставени без достъп до култура. Не бива културата да бъде гледана като последствие само от икономическото развитие, напротив - тя е условие", категорична бе Янина Танева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар