Зима

Зима
Пролет

17 март 2023 г.

10 неща, които се случиха по света и за които никой в България не говори

Очевидно влизането на войски от трети страни в Украйна е неизбежно. Дано не сме между тях?!

 

 

1. Има доказателства, че фамилия Байдън е получила милиони от Китай през 2017 г. чрез Хънтър Байдън - син на президента, тогава вицепрезидент на, САЩ. Новината съобщи не кой да е, а Джеймс Комър - шеф на разследващата комисия в Камарата на представителите. Fox News я изведе вчера на първата си страница.

2. Украинският външен министър Дмитро Кулеба доста недипломатично заплаши чрез BBC с Видовден всички страни,  непомагащи на Украйна в конфликта и войната с Русия.

3. Кого заплашва всъщност Кулеба? Вчера се събраха в Анкара Тюркоезичният икономически съюз: Турция, Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Тюркменистан. На форума беше и Виктор Орбан, тъй като маджарите са асоциирани в този съюз.

На съвместен брифинг Ердоган и Орбан се обявиха за мир. И двете страни са членки на НАТО! При това Турция е с най-силната армия в Европа!

Орбан дори призова да се извърши световно преброяване на населението, което е за мир и не взима страна във войната. Оказва, че са няколко милиарда.

4. Китай все повече се сближи с Русия. Предстои посещение на Си при Путин и то бе обявено официално.

5. След съвместните военни учения Китай, Индия, Русия през септември 2022-а, предстоят нови - Русия, Китай и Иран.

НАТО има срещу себе си, макар и неформален, мощен военен съюз, доста по-силен от Варшавския договор.

В икономически план пък Шанхайският съюз е колосален с над 4 милиарда население.

В крайна сметка китайци, индийци, турци, араби, бразилци, южноафриканци и т.н. не подкрепят Украйна.

6. След Тръмп, който обвини Байдън за войната и рече, че ще я прекрати, се обади и вторият по популярност републиканец Рон Де Сантис. Губернаторът на Флорида и вероятен претендент за президент бе категоричен пред Тъкър Карлсън по Fox News, че украинската война не е в национален интерес на Америка.

7. В Холандия стана политическо земетресение! Марк Рюте бе победен от Партията на фермерите, които взеха повече места в Сената. Това е показателно за неолибералната агония на Запад, която тепърва предстои.

8. Във Франция снощи хиляди студенти излязоха на демонстрации в Париж, Марсилия, Лион, Монпелие, Марсилия, Гренобъл... На 23 април предстои може би най-голямата стачка във Франция в цялата история на страната срещу вдигане на пенсионната възраст.

9. На този фон в понеделник се проведе работна вечеря в Париж на Макрон с Орбан до късни доби. Без нито дума за журналистите след това! Изглежда са на един акъл не само за развитието на атомната енергетика в двете страни...

10. За първи път след Втората световна война се случи над Черно море военен руско-американски инцидент.

На този фон призива на американския военен министър Украйна да направи пролетно контранастъпление, е плашещ? С каква армия ще го правят украинците като няма вече, какво да се мобилизира? Очевидно влизането на войски от трети страни в Украйна е неизбежно. Дано не сме между тях?!


Георги Марков, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар