Зима

Зима
Пролет

23 март 2023 г.

Футболна Европа тръгва на поход към Германия 2024

53 тима ще се борят за 20 места. Очакват ни доста любопитни мачове, разделени в пет паузи с по две дати за мачове

 

 

Футболна Европа се готви за старта на новия си квалификационен цикъл, който стартира днес с първите мачове от пресявките за шампионата на Стария континент през лятото на 2024 г.

За щастие ексцентричната идея на УЕФА за шампионат из целия континент се оказа само еднократен експеримент, като този път се връщаме към добре познатия формат с ясно определен домакин.

Това ще е Германия, на територията на която от 14 юни до 14 юли 2024-а, най-добрите 24 тима на Европа ще премерят сили.

Съвсем логично Бундестима има гарантирано място и една година, за да изчисти многото проблеми в своите редици от спортно-техническа гледна точка, защото от организационна едва ли някой има каквото и да е съмнение, че всичко ще бъде на страхотно ниво.

Въпросът от днес е обаче е кои ще са останалите 23 тима.

За тези 23 места ще се борят 53 тима, като освен Германия, по вече ясни на всички ни причини, в пресявките няма да участва националният тим на Русия.

А регламентът е следният:

53 тима са разпределени в 10 групи. Седем от тях са с по 5 отбора, останалите три имат по 6 състава.

Всеки отбор ще играе срещу всеки в групата си по два пъти на разменено гостуване, а в края на квалификациите на 21 ноември, първите два от всяка група отиват на Евро 2024.

Така ще имаме 20 тима от квалификациите, към които прибавяме и Германия. Останалите три квоти ще се определят чрез плейофи на база на класирането на отборите в провелия се през миналата година турнир Лига на нациите.

Нидерландия, Хърватия, Испания, Италия, Израел, Босна, Сърбия, Шотландия, Грузия, Гърция, Турция и Казахстан имат гарантирано място на тези плейофи, ако не успеят в квалификациите. Но ако някой от тези отбори се класира чрез пресявките, което изглежда несъмнено да се случи, мястото му се заема от следващия в класирането на Лигата на нациите отбор.

Ето и как изглеждат десетте квалификационни групи:

Група "А": Испания, Шотландия, Норвегия, Грузия, Кипър

Група "В": Нидерландия, Франция, Ейре, Гърция, Гибралтар

Група "С": Италия, Англия, Украйна, Северна Македония, Малта

Група "D": Хърватия, Уелс, Армения, Турция, Латвия

Група "Е": Полша, Чехия, Албания, Фарьорски острови, Молдова

Група "F": Белгия, Австрия, Швеция, Азербайджан, Естония

Група "G": Унгария, Сърбия, Черна гора, БЪЛГАРИЯ, Литва

Група "Н": Дания, Финландия, Словения, Казахстан, Северна Ирландия, Сан Марино

Група "I": Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора

Група "J": Португалия, Босна, Исландия, Люксембург, Словакия, Лихтенщайн


Този път УЕФА реши да разпредели тимовете в урни на база класирането им в Лигата на нациите, а не на база ранкинга им в класацията на ФИФА, което създаде няколко любопитни групи.

Виждаме двойките Франция - Нидерландия и Англия - Италия в една компания, което ще подари дербита на неутралните зрители. Но пък и до голяма степен обрича всяка надежда на останалите тимове в група.

Точно на обратния полюс пък виждаме и някои групи без ясно изразен лидер от типа "гранд", който да изглежда сигурен за първото място. Точно така е групата на България - с водач Унгария и втори в ранкинга отбор на Сърбия.

Виждаме групи в състав Дания - Финландия - Словения, Швейцария - Израел - Румъния и Хърватия - Уелс - Турция, които сякаш ще са напълно непредвидими във всеки един момент.

Безспорно след жребия като най-големи късметлии бяха определени иберийските съседи Испания и Португалия, които на пръв поглед няма да имат каквато и да е конкуренция по пътя към европейските финали.

Със сигурност ни очакват доста любопитни мачове, разделени в пет паузи с по две дати за мачове.

Сесия с два двубоя ще има през тази и следващата седмици, също по два през юни (16-20), два през септември (7-12), два през октомври (12-17) и два през ноември (16-21).

53 тима ще се борят за 20 места. Като подарък за всеки фен, старт на квалификациите дават Италия и Англия с люто дерби тази вечер от 21:45 наше време в Неапол. Шампионът срещу вицешампиона на Европа.

Ние чакаме класиране, което да сложи край на тягостната серия без голям форум на българския отбор, която през 2024-а би била вече 20-годишна.

Ето и програмата на България:

24.03 БЪЛГАРИЯ - Черна гора

27.03 Унгария - БЪЛГАРИЯ

17.06 Литва - БЪЛГАРИЯ

20.06 БЪЛГАРИЯ - Сърбия

10.09 Черна гора - БЪЛГАРИЯ

14.10 БЪЛГАРИЯ - Литва

16.10 БЪЛГАРИЯ - Унгария

19.11 Сърбия - БЪЛГАРИЯ


Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар