Зима

Зима
Пролет

22 март 2023 г.

Българинът вода гази, жаден ходи

Миналото лято 35 000 българи не са имали вода. Това се случва европейска страна, а не в безводна Африка, но изглежда тази информация не стряска никого 

 

С какво се занимава мегаструктурата “Български ВиК Холдинг” ЕАД, която държавата създаде по идея на премиера Бойко Борисов след водната криза в Перник пред 2022 година?

Въпросът става все по-натрапчив след последната информация, че близо 60% от подадената вода в България се губи по трасето.

По данни на Националния статистически институт през 2021 г. е загубена 57% от 872 млн. куб. м подадена вода от общественото водоснабдяване. Не случайно страната ни е на първо място в ЕС по загуба на вода. В същото време, към юли 2022 г. 35 000 граждани на България са били засегнати от липса или режим на питейна вода.

НСИ публикува тези данни по повод Световния ден на водата, който бе обявен от Общото събрание на ООН на 22 март 1993 година. Оттогава се отбелязва с различни събития по целия свят.

“И тъй като водата засяга всички ни, трябва всеки да предприеме действия. Това значи и ти! Това е момент, който се случва веднъж на поколение, за да се обедини светът около водата. Изиграй своята роля. Направи, каквото можеш”, се настоява в призива, публикуван в сайта на Световния ден на водата.

Ние явно има доста какво да направим. Докато все още има населени места с режим на водата, голяма част от този ресурс се излива от амортизираните тръби. Миналото лято 35 000 българи не са имали вода. Това се случва европейска страна, а не в безводна Африка, но изглежда тази информация не стряска никого, защото продължава от години.

Според Министерството на регионалното развитие, за тотална подмяна на ВиК мрежата са необходими над 12 млрд. лева.

Като са необходими – набавете ги. Това може да се случи чрез концесионери или с европейска помощ, защото това е приоритетна инфраструктура и е с пряк ефект върху националната сигурност. Как така има излишни милиони за пребоядисване на беседки и пейки по 18 пъти (приоритетно преди избори), както и за какви ли не други глупости, но за жизненоважни проекти никога нищо няма?

През 2020 г. последното правителство на Бойко Борисов създаде държавния мегамутант “ВиК холдинг” с капитал от 1 млрд. лв., който обедини (уж) всички водопреносни дружества в страната. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята бе инфраструктурата да стане по-“удобна” за оперативен контрол, бързи ремонти и качествена рехабилитация.

Още тогава Борисов заяви, че приоритетите са проверките на ВЕЦ-овете и производството на ток. Холдингът получи имот от 703 кв. м в центъра на София – на ул. “Париж“ № 11А, и оттогава… нищо. При това – абсолютно нищо. Освен заплатите на “водно-каналната” администрация, разбира се.

Две години преди зачеването и израждането на ВиК-мутанта, правителството на Борисов създаде  друга подобна квази структура – Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири“, в която най-нагло и безпардонно изсипа 500 млн. лв. за аварийни ремонти.

Резултатът? Освен дежурните проблеми с обичайно заподозрените водоеми, водещи до още по-дежурни и банални оправдания – от 50-60 години насам, миналата година се случи нещо наистина необикновено: Община Своге обяви бедствено положение, защото река Искрецка – основен “доставчик” на вода в района – просто изчезна.

И то толкоз внезапно, сякаш земята се разтвори и я погълна – от извора до устието.

Новината дойде ден след като стана ясно, че е сменено цялото ръководство на “Български ВиК Холдинг”.

Първоначално бе представена версията, че реката е пресъхнала заради суша, но това бе отхвърлено като невъзможно, защото в района не е имало продължителни периоди без дъждове.

После местните жители излязоха на протести и заявиха, че водата им се отклонява към “едни” частни ВЕЦ-ове.

А накрая – само след няколко дни – реката изведнъж се появи отново. Още по-мистериозно, отколкото при изчезването си, сякаш земята, отвратена от случващото се, я изплю обратно.

Никой не оспорва, че ВИК системата има има много и скъпи проблеми, които не могат да се решат за един месец. Все още в някои квартали дори в София няма мръсен канал, а в силно застроените части сменянето на водопровод е трудно. Трябва да се осигури и солидно финансиране. Но все пак отнякъде трябва да се започне.

 

Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар