Лято

Лято
Лято

3 март 2023 г.

Честит 3 март, България!

Денят, на който празнуваме освобождението на Родината от петвековното османско робство 

 

На този ден през 1878 г. в Сан Стефано, тогава малко рибарско селце близо до Истанбул, се подписва мирния договор между Русия и Османската империя. 

Този договор слага край на Руско-турската освободителна война и урежда статута на новообразуваната българска държава. За българите това е денят, на който се празнува освобождението на родината от петвековното османско робство. Държавата България отново се появява на картата на Европа!

На този ден в цялата страна има празници, от всеки прозорец се вее българското знаме, а в столицата се провежда военен парад с участието на президента.

За първи път 3 март е честван на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Под това име се утвърждава със Закона за празничните дни на Княжество България от 1900 г., както и със заменилия го Закон за празниците и неделната почивка от 1911 г. (в сила до октомври 1951 г, когато е отменен с Кодекса на труда).

За първи път се чества по нов стил на 3 март 1917 г. след въвеждането в България през 1916 г. на Григорианския календар. Денят на освобождението на България от османско иго е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. Денят е избран за национален празник на България, защото тогава за първи път българските земи се споменават и като политически аргумент.


Няма коментари:

Публикуване на коментар