Зима

Зима
Пролет

15 март 2023 г.

ПЕТтрик в турнира на шампионите: И София е виждала такова чудо - от големия Котков

Лидерът на Локомотив (Сф) Никола Котков минава като валяк през Малмьо, а "железничарите" разбиват шведския съперник с 8:3 

 

Ерлинг Холанд вкара пет гола за Манчестър Сити срещу РБ Лайпциг със 7:0 в реванш от осминафиналите в Шампионската лига, с което стана третият футболист в турнира (след влизането в сила на новия формат от 1993-а), който го прави.

Петтрик в един двубой - това не е шега работа. Но се е случвало и преди в новата история на шампионската надпревара.

Бразилският нападател Луис Адриано го направи за Шахтьор при гостуването на БАТЕ (Борисов) на 21 октомври 2014 г. в груповата фаза. Украинският отбор спечели със 7:0.

Също пет пъти вкара и Лионел Меси за Барселона срещу Байер Леверкузен в осминафинален мач-реванш през 2012-а, когато се забавляваше с германската отбрана на "Камп Ноу" за 7:1.

Но и преди тях има такива геройства, като някои са от черно-белите ленти. А едно е видяно и от българската публика - в София, дело на наша футболна легенда.

Хронологично, първият играч с пет попадения в един двубой от турнира на шампионите се казва Ове Олсон, шведски нападател на Гьотеборг. Той бележи головете си във вратата на Линфийлд (Северна Ирландия) за 6:1 в предварителния кръг през септември 1959 г.

Следва датчанинът Бент Льофкуис от Одензе, който се разписва пет пъти във вратата на Спора (Люксембург) две години по-късно, а отборът му бие с 9:1.

Жозе Алтафини вкарва пет пъти за Милан на друг отбор от Херцогството - Жьонес, през есента на 1962 г.

Рей Кроуфърд бележи петтрик за Ипсуич във вратата на Флориана от Малта само две седмици по-късно, а резултатът е 10:0 за актуалния английски шампион по това време.

И идва мигът на големия, за съжаление отнет ни рано от живота Никола Котков. Лидерът на Локомотив (Сф) минава като валяк през Малмьо, а "железничарите" разбиват шведския съперник с 8:3 на 10 септември 1964 г. в среща от предварителния кръг в турнира.

Мачът е на "Васил Левски", а Котков наказва гостите в 6-ата, 8-ата, 28-ата, 47-ма и 59-ата минути. Реално, попаденията му са вкарани за 53 игрови минути.

Локо губи реванша с 0:2, но продължава в турнира, като в следващия кръг е елиминиран драматично от унгарския първенец Гьор Ето - 3:5 като гост и 4:3 у дома, допускайки решаващия гол на свой терен само три минути преди края на реванша.

Големият Флориан Алберт се вихри с пет гола за Ференцварош срещу Кефлавик (Исландия) през есента на 1965 г. за 9:1. Алберт вече е звезда по това време, а две години по-късно прибира и "Златна топка".

Пол ван Химст, белгийската легенда, вкарва половината от головете за Андерлехт при гостуването на Хака (Финландия) през 1966 г. - 10:1.

Само болестта успя да спре Бомбардира на нацията
Виж още
Само болестта успя да спре Бомбардира на нацията

През 1972 г. в групата на отбрани автори на петтрик в турнира влиза най-очакваното за такава класация име - Герд Мюлер, втора златна топка в компанията. Бомбардира на нацията бележи пет за Байерн във вратата на Омония (9:0).

Малко известният швейцарец Клаудио Сулсер вкарва пет гола за Грасхопър срещу малтийския Валета през 1978 г. (8:0).

Далеч по-популярно е следващото име в списъка, на датчанина Сьорен Лерби, който има 50-процентова заслуга за 10:0 в полза на Аякс срещу бедния кипърски Омония, който попада още веднъж в класацията от грешната страна.

Следващите двама играчи са "хибрид" между старата Купа на европейските шампиони и Шампионската лига. Турнирът вече е в новия си формат, когато Махаил Михолапс нанизва пет гола за Сконто (Рига) срещу Жьонес (Люксембург) - 8:0 през 1999-а, но пък това се случва в квалификационен кръг.

И УЕФА не го нарежда до Холанд, Меси и Адриано. Несправедливо и към него, и към Давид Латафа от Спарта (Прага), който също вкара пет на Левадия (Талин) за 7:0 през 2014-а. Но - също в пресявките.

Това е цялата история на "головите петковци" в турнира на шампионите - в новия и стария му вид.

С гордост там седи и българско име на една легенда.


Динко Гоцев, Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар