Зима

Зима
Пролет

18 март 2023 г.

Руското посолство във Вашингтон: Подобна позиция напомня на бавнопротичаща шизофрения

Днес всички местни власти повториха в един глас, че САЩ не признават МНС. Но надделява стратегическият интерес - максимално да се навреди на Русия.“

 

 

Това се казва в коментар на руското посолство във Вашингтон, разпространен вчера, съобщава ТАСС. 

„Обърнахме внимание на изявленията на служители на администрацията относно предполагаемата валидност на решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на детето Мария Лвова-Белова. В името на собствените си геополитически интереси те подкрепят безпрецедентната правна вакханалия, отприщена от МНС, знаейки много добре, че Русия, както и САЩ, не признават юрисдикцията на МНС“, подчертават руските дипломати. 

"Позволявайки си неприемливи забележки срещу руския лидер, властите на САЩ умишлено мълчат за собствените си зверства в Ирак, Югославия, Либия и Виетнам", добавят те. 

"Нещо повече, в опит да защитят своите граждани от международно преследване, Съединените щати дори предприемат одиозни мерки."

Дипломатическата мисия припомня решението на администрацията на Вашингтон да наложи "безпрецедентни икономически санкции" на ръководството на съда, включително "бившия прокурор Фатах Бенсуда, който инициира разследване на зверствата на САЩ в Афганистан". 

"За каква независимост и безпристрастност можем да говорим? Подобна позиция напомня на бавнопротичаща шизофрения. Днес всички местни власти повториха в един глас, че САЩ не признават МНС. Но надделява стратегическият интерес - максимално да се навреди на Русия“, подчертават от посолството.

В петък МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова. В съдебния документ се посочва, че те може да са замесени във „военни престъпления, състоящи се в незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация“, припомня ТАСС.

МНС е създаден с Римския статут от 1998 г. Той не е част от ООН и се отчита пред страните, които са ратифицирали статута. Държавите, които не са страни по статута, включват Русия (подписа, но не го ратифицира), Съединените щати (подписа, но по-късно се оттегли) и Китай (не подписа статута).

През 2016 г. Путин подписа указ, според който Русия няма да стане член на МНС. Според руското външно министерство този съд "не оправда възлаганите му надежди и не се превърна в наистина независим орган на международното правосъдие". 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар