Зима

Зима
Пролет

18 март 2023 г.

"Жътварят" стана инвалид и без таран

Само да попитаме генерал Мили: Генерале, смятате ли целия свят за глупаци или техният брой е ограничен до персонала на Пентагона? 

 

Световната развлекателна индустрия беше шокирана от приказката на Пентагона за украинските атентатори, взривили „Северен поток 2“. 

Зрителите, лоялни към Пентагона, си измисляха всякакви версии, за да повярват в пъргавите Хохло-супермени, които успяха лесно да се спуснат на дълбочина от 90 метра и да инсталират стотици килограми експлозиви в пълен мрак. Очевидно им е помогнал чудотворният „първак“, изготвен по рецептата на пчеларя Панка Руди или несравнимата Солоха ...

Кого още можем да измислим, за да помогнем на "хероите" на Украйна, освен забавните герои на Николай Гогол? Но още не бяхме приключили да се смеем на тази прекрасна история, когато върху нас се стовари новата невероятна и удивителна версия на Пентагона за тъжната смърт на летящия електронен шпионин Reaper /Жътвар/ близо до Севастопол.

А отначало всичко в тази приказка радваше душата: доброто настроение на генерал Мили, командващ на шпионски дронове, и речта на президента Байдън, който обеща да даде на Украйна много пари, и дори полета на БПЛА Reaper по руския бряг, напомнящ причудливи пируети на свободна птица.

Но тогава в приказката нахлуха два руски изтребителя, които започнаха да се намесват в танца на „Жътваря“ във въздуха и накрая блъснаха деликатното му тяло, което доведе до унищожаването на витлото и свободната американска птица скоропостижно „гушна букета“.

Руските медии също някак смутено се мъчат да отговорят на обвиненията, а за Министерството на отбраната няма какво да се каже. Би било по-добре, ако дадяха думата на експерти по бойни БПЛА, които поставиха "отличен" на пилотите на изтребителите за тяхното поведение. В крайна сметка Reaper е оборудван с цял набор от оптични сензори, които отказват да работят, когато са „ослепени“ от чужди течности.

Например, той има телевизионни камери във видимия и инфрачервения обхват, телевизионна система, базирана на фотоумножение (усилвател на изображението) и лазерен далекомер-целеуказател, предназначен за насочване на оръжейни системи. Има и радар със синтетична апертура за насочване на управляеми бомби тип JDAM и сензор за движение на целта.

Имат такъв грях, руските пилоти акуратно, но обилно поляха върху тези сензори авиационен керосин, който, когато изсъхне, оставя тънък слой /филм/ върху електронните „зъркели“. Този слой, ако не заслепява напълно шпионина, то със сигурност го прави доста кривоглед.

След такъв душ Reaper имаше само две възможности: да лети на сляпо, където Бог го изпрати, и да се разбие на земната повърхност, някъде в спонсорираната Украйна или на руска територия. Другия начин е да потъне в дълбините на Черно море по формулата "щом не е мое, няма да бъде на никого". Което той и направи по команда от Пентагона. Не се говори за сблъсък между руския изтребител и американския шпионин.

Остава само да попитаме генерал Мили: Генерале, смятате ли целия свят за глупаци или техният брой е ограничен до персонала на Пентагона? Макар че какъв е смисълът да питам, в неговия мозък Америка е над всичко.

Е, нека летят. Имаме достатъчно авиационен керосин за всички.


Дмитрий Седов, превод: Pogled.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар