Зима

Зима
Пролет

18 март 2023 г.

Мария Стоева: Топим се с един град годишно, намирането на кадри става все по-трудно

"Повишават се нивата на възнаграждение, но не до степен, че да накараме българите да останат в България или още по-малко да накараме онези, които вече са извън, да се върнат обратно." 

 

„Ние се топим със средноголям град годишно и намирането на подходящи и квалифицирани, и неквалифицирани хора не става по-лесно с всяка изминала година, а напротив – по-трудно.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Мария Стоева – мениджър „Продажби и бизнес развитие” в Агенция за подбор на кадри.

"Повишават се нивата на възнаграждение, но не до такава степен, че да можем да накараме българите да останат в България или още по-малко да можем да накараме онези, които вече са извън България, да се върнат обратно тук.

Дисбаланс между търсене и предлагане е в основата на повишаването на доходите у нас", посочи HR експертът.

„Когато няма достатъчно хора, които могат да заемат определени работни позиции, работодателите са изправени пред ситуацията да нямат друг вариант, освен да повишат нивата на възнаграждения“, обясни Стоева.

По нейните думи най-често хората сменят работодателя си заради по-високо заплащане на труда.

"Хората вече много често не са съгласни с това да не бъдат осигурявани на реалните си доходи", коментира още HR експертът.

Тя отбеляза, че в малките градове и села рядко влизат нови компании и се създават нови работни места.

„Ако вземем като пример една сравнително нискоквалифицирана производствена роля – в София за същата позиция заплатата би била два пъти или над два пъти по-висока, отколкото в един 20-хиляден град“, посочи Стоева.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар