Зима

Зима
Пролет

1 март 2023 г.

Отиде си недостижимият голмайстор на Мондиал Жюс Фонтен

Големият футболист държи рекорда за най-много голове отбелязани на едно световно първенство

 

 

Една от най-големите легенди на френския футбол - Жюс Фонтен, почина на 89-годишна възраст.

Големият футболист игра за националния отбор и Реймс, като държи рекорда за най-много голове отбелязани на едно световно първенство.

Той го постигна на Мондиал 1958 в Швеция, когато реализира 13 попадения в 6 мача преди отборът му да отпадне на полуфинал срещу Бразилия.

С Реймс Фонтен на три пъти стана шампион на Франция, веднъж спечели Купата на страната, като освен това игра финал за КЕШ през 1959-а, загубен от Реал Мадрид.

Освен за Реймс Фонтен игра още за Казабланка и Ница, като в кариерата си има 284 мача и 258 гола. За националния отбор игра 21 пъти, отбелязвайки 30 попадения.

Роден в Маракеш през август 1933 г., с родители французин и испанка, които търсят щастието си в Мароко. Таткото служи в армията там по време на войната, а след това остава и работи в тютюнева фабрика. На 16 години Жюс заиграва в Казабланка за тима на Унион Спортиф Марокан.

След това е привлечен от Ница, където вкарва 45 гола в три сезона. Скоро след това преминава в Реймс в най-голямата сделка на френския футбол след тази, с която Реал взима Раймон Копа същото лято.

Последният му мач за Франция е срещу България през декември 1960-а на "Парк де Пренс".


Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар