Зима

Зима
Пролет

16 април 2023 г.

Великден е!

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата 

 

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата.

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатана. Според Новия завет това стопроцентово зло вече е победено. Със слизането Си в ада като победител Господ разруши властта на дявола и неговото царство.

По този начин се изпълнява и Божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на Божието обещаниe.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Основният поздрав за Възкресение Христово е "Христос воскресе!" (Христос възкръсна!) и отговорът е "Воистину воскресе!" (Наистина възкръсна!). А основната празнична песен на Великден е "Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав" ("Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си порази смъртта и на тези, които са в гробовете, дарува живот").

Няма коментари:

Публикуване на коментар