Зима

Зима
Пролет

16 април 2023 г.

Само честен бой и никакви задкулисни договорки

Укрепените райони на Русия правят невъзможно проникването в нейните дълбини. Руският народ никога не се е пречупил и няма да се пречупи. Затова - само честна битка! И колкото по-рано започне, толкова по-добре! 

 

ЧВК "Вагнер" продължава да смила украинската армия на Бахмут. Зеленски изпраща все повече и повече единици в тази месомелачка, в разрушителна стихия, която засмуква най-добрите части на въоръжените сили на Украйна и наемници. 

Защо Зеленски е толкова упорит за Бахмут? Защо от 20 декември, когато го предизвиках с комично предизвикателство от артилерийските оръдия на ЧВК Вагнер, Зеленски се държеше като момче и се заби в Бахмут? И нашият интимен диалог с него продължава вече четири месеца. И двамата се наслаждаваме, но оргазмът така и не дойде.

Каква е тайната на месомелачката в Бахмут?

Стратегическата роля на Бахмут не е толкова голяма. След Бахмут са Северск, Славянск, Краматорск, Константиновка, Дружковка и Часов Яр: селища, които са част от така наречения "Донбаски пръстен" и образуват укрепен район.

От една страна, Бахмут е част от този укрепен район, от друга страна, превземането на самия Бахмут няма да осигури краткосрочна победа над Украйна, пътя към Днепър или дори превземането на Донбас.

Висшето ръководство на Украйна безкрайно спори за необходимостта от запазване на Бахмут. Опитват се да изкарат този град като свещен символ. Сутринта сакралността се налага, вечерта те решават да се оттеглят, а на следващата сутрин отново са хвърлени хиляди войници и така до безкрайност.

Украинската армия е събрала достатъчно сили. Около 200 000 вече достатъчно обучени бойци, преминали два-три месечна подготовка и координация, които са готови да изпълняват бойни задачи. Количеството оръжие и боеприпаси е напълно достатъчно за тези 200 хиляди да преминат в настъпление в различни направления.

Войските, готови за контранастъпление, са в районите на съсредоточаване - всичко им стига. В тези танкови клинове, които всеки ден се опитват да забият в отбраната на ЧВК Вагнер, въоръжените сили на Украйна губят от 30 до 50 единици техника всеки ден и не изпитват проблеми с това. И що се отнася до живата сила, те имат, както се казва на фронта, неограничена такава.

Обявено обаче първо на 20 декември, после на 1 януари, после в края на януари, после на 24 февруари, после на 3-5 април и сега на 15 април - настъплението се отлага всеки път. Армията на Украйна е в районите на съсредоточаване, бият с копито и се готвят да вървят напред. Но, както се казва, "магаре, което е стояло на сянка, няма да работи на слънце".

Ако Въоръжените сили на Украйна не преминат в настъпление в близко бъдеще, те постепенно ще започнат да губят своя боен потенциал. Войната ще стигне до задънена улица и онези територии, които в момента са под контрола на Руската федерация, могат да останат под разпореждането на Руската федерация с години.

Политически аспекти на Бахмут

Политически Бахмут не представлява голям интерес за киевския режим, той е по-скоро дестабилизиращ фактор, отколкото фактор за задържане на позициите му.

Всеки вик от Бахмут, всеки пленен войник, всеки сто убити удрят много по-силно Зеленски и ръководството на въоръжените сили на Украйна, отколкото ползите, които получават от задържането на останките от този град.

В същото време дългата битка за Бахмут е изключително изгодна за руските войски, тъй като те вече са взели голямо парче украинска територия през 2022 г. Ако специалната операция остане в тези граници, плюс-минус няколко десетки километра, тогава това ще реши много задачи на СВО.

Бахмут дава възможност на руската армия да натрупа сила, да заеме изгодни линии на отбрана, да се справи с вътрешните проблеми, да подготви мобилизираните и напълно въоръжени да посрещнат произволен брой контраатакуващи ВСУ-шници.

Бахмут е изключително изгоден за нас, там смиламе украинската армия и сдържаме нейните маневри.

Всеки командир на средно ниво знае, че ако сте създали напрежение за врага на някое място и имате достатъчно резерви, тогава трябва да направите маневра и да ударите наблизо - там, където врагът не е готов и където ще се разбие. Най-логичната стъпка на въоръжените сили на Украйна би била отскок от Бахмут и остри флангови атаки, за да се опитат да пробият нашата защита.

Въпреки това, колони от техника идват и си отиват от Часов Яр всеки ден, а още преди да стигнат до фронтовата линия, умират стотици войници от Въоръжените сили на Украйна, осейвайки „пътя на смъртта“ и околните полета с хиляди трупове и стотици изгорели бронирани машини, отишли на клане.

Драматична пауза

Както знаете, военната операция от страна на Украйна се контролира тактически от украинската армия, а стратегически от така наречената западна коалиция, водена от Англия и САЩ. В началото на април имаше изтичане на документи от Пентагона. Самите документи не представляват стратегическа опасност. Събраха всичко подред от света в нишка - повечето от отворени източници.

Изтичането на информация обаче беше широко разгласено и веднага след него започнаха активни изявления от източници, близки до Пентагона, за необходимостта от забавяне на обявената на 15 април офанзива до летния период.

Защо армията, готова за настъпление, отново е задържана на рубежите си и защо „последното нанайско предупреждение“ на 15 април, крайният срок за украинската офанзива, отново се отлага за лятото? В крайна сметка, за Русия би било много по-болезнено да започне офанзива от Украйна с неизбежни репутационни загуби преди 9 май, в случай на поне някакъв минимален успех от няколко метра в номиналното направление.

И защо украинската армия отново „дава преднина“? Западната коалиция прави „драматични паузи“, именно тази групировка всеки път издържа настъплението на Въоръжените сили на Украйна.

Може би 21-годишният Джак Тейшейра е изпуснал документи глупаво, може би е бил използван „на тъмно“, но ако това изтичане не се беше случило, то със сигурност щеше да бъде измислено на следващия ден.

Подчертавам, че самите документи не са стратегически и не представляват заплаха за въоръжените сили на Украйна след публикуването им. Това означава, че те по никакъв начин не могат да добавят рискове за въоръжените сили на Украйна в случай на тяхното възникване.

Има огромен брой конспиративни теории за събитията от 90-те години, а след това и през 2014 г. - Майданът в Украйна и преминаването на Крим под контрола на Руската федерация. Има огромен брой различни пророчества, които разказват за значението на тези събития. Едно нещо е абсолютно ясно - САЩ и англосаксонската група отдавна кроят план за разпадането на СССР, като основен геополитически конкурент.

В края на 80-те и началото на 90-те години те успяха да инфилтрират управляващия елит на СССР с огромен брой агенти на влияние, да придадат нови значения, които промениха идеологията на съществуването на този управляващ елит, поставиха населението на потребителска игла и унищожиха СССР.

Разпадането на СССР беше най-болезненият, най-трудният разпад на империя през последните стотина години, но не доведе до пълното унищожаване на Русия и нейното разделяне на малки княжества. В недрата на американските разузнавателни служби отдавна е зреел план за следващата стъпка към пълния крах на Русия, който напълно съответства на днешната доктрина на САЩ.

Разпокъсването на африканските държави, разпадането на страните от бившия Варшавски договор. Колкото по-малка е държавата, толкова по-лесно се управлява, по-зависима е финансово, по-послушна е.

Основата на съвременната политика на САЩ е финансовият неоколониализъм. Това е, когато дори най-богатите на минерални ресурси страни не преработват богатството на минералните си ресурси, а са напълно интегрирани в производствените и финансови потоци, предлагани от „западните партньори“ – превръщайки се в американски сателити, подизпълнители и марионетки.

Следователно крайната задача на САЩ в украинската конфронтация е да предизвикат мощни центробежни импулси в Русия, да отслабят силата и националната идентичност в обществото и да го принудят да се обърне към Запада, както беше в началото на 90-те години.

В същото време, разбира се, за да се упражнява контрол върху политическата ситуация в страната, е необходимо преди всичко да се контролират финансовите инструменти в системата, върху производствените мощности и над недрата.

Днес, когато започна специалната операция и Руската федерация не успя да постигне очакваните от обществото резултати, Съединените щати имат възможност да се върнат към първоначалния си план.

Първоначалният план, повтарям още веднъж, беше следният: да се унищожи Съветският съюз, след което да се премине по периметъра на страната и да се отвърнат бившите й съюзници от Русия. За 30 години с много бивши републики това почти е постигнато. Загубихме първо пълен контрол, а след това и добросъседски отношения.

"Дълбоката държава"

Разпадането на Русия с военни средства не може да се случи. Горите, блатата, обширните територии, климатичните особености надеждно защитават територията на страната, превръщайки я в огромна укрепена зона. Винаги в историята врагът, който е достигал Москва, в резултат на това позорно се е налагало да бяга, превръщайки „пътя на победата“ в „пътя на смъртта“ на връщане.

Защо англосаксонците задържат Зеленски, уреждат вътрешни конфликти и забавят настъплението? Само за да ударят основния джакпот - разпадането на Русия на много княжества. САЩ нямат нужда от бърза война. Те се нуждаят от война, която ще доведе до убеждаване и победа на дълбоката държава.

Дълбоката държава е общност от близки до държавата елити, които действат независимо от политическото ръководство на държавата и имат тесни връзки и собствена програма. Тези елити работят за различни господари: някои за съществуващото правителство, някои за онези, които са били в бягство от дълго време, но благодарение на връзките си, след бягството на старейшината, те остават на местата си.

Типичен пример за "дълбоката държава" са отрепките Ходорковски, Дворкович и т.н. Дворкович, който избяга в чужбина, за когото много пъти споменах, остави след себе си цяла опашка от измет, които бяха под него и над него, и които са елементи на тази „дълбока държава“. Дълбоката държава изтича информация безкрайно и е готова да застане на страната на всеки съюзник или враг за собствените си интереси.

Дълбоката държава е лесна за достъп, защото е гъба в рамките на една страна, която е червена от едната страна, черна от другата, бяла от третата и зелена от четвъртата. И от всяка страна, имайки връзка с част от "дълбоката държава", можете да влезете в нейния център. Руската дълбока държава в момента е в сериозна криза.

Много от тези, които вчера подкрепиха спецоперацията, вече са под съмнение или категорично против случващото се. Представителите на дълбоката държава искат спешно да се върнат към нормалния си живот, стари навици и комфорт.

„Дълбоката държава“ е хитра и повратлива, разговорът на Йосиф Пригожин е ярък пример за това. Те са готови да имитират всеки. Това е нашият вътрешен, привързан, хитър, кръвожаден хамелеон.

На срещи те мълчат, изразяват съмненията си. А при вземането на решения по бюрократични процедури се възпрепятстват определени действия, насочени към спечелването на тази война. Тъй като бюрокрацията в Русия днес е на трансцендентно ниво, в рамките на "легитимната бюрокрация" е възможно да се унищожат всякакви решения на висшето ръководство, насочени към победа.

Това са вътрешни врагове. В теорията на Александър Дмитриевич Беглов това се нарича "бюрократично сито" - сито, в което можете да влезете, но е невъзможно да излезете.

Супер игра

За властите и за обществото като цяло днес е необходимо да се постави някаква ярка точка в СВО. Идеалният вариант е да обявим края на СВО, да информираме всички, че Русия е постигнала резултатите, които е планирала, и в известен смисъл ние наистина сме ги постигнали. Ние премахнахме огромен брой бойци от въоръжените сили на Украйна и можем да се отчетем, че задачите на СВО са изпълнени.

Теоретично Русия вече получи тази ярка точка, като унищожи голяма част от активното мъжко население на Украйна, като сплаши друга част от него, която избяга в Европа. Русия отряза Азовско море и голяма част от Черно море, заграби тлъсто парче украинска територия и създаде сухопътен коридор до Крим.

Сега остава само едно: да се закрепим здраво, да се вкопчим в онези територии, които вече са наши. Но има една хитрост - ако по-рано Украйна беше част от бивша Русия, сега тя е абсолютно национално ориентирана държава.

Ако преди 24 февруари 2022 г. Европейският съюз беше алчен да даде на Украйна десетки милиони долари, сега десетки милиарди се изливат за войната. Разбира се, част от тези средства издуват джобовете на управляващия елит на Украйна, който печели от конфликта. Много от тези, които бяха забравени вчера, днес получиха нов шанс за себереализация и обогатяване.

Украйна има нужда от победа, САЩ имат нужда от процес

Въпреки че украинското ръководство забогатява, но поради големите загуби на население на фронта и общата умора от войната, политическото ръководство се нуждае от победа. За Русия винаги съществува риск след началото на контранастъплението ситуацията на фронта да се влоши.

Запазването на съществуващите граници от 24 февруари 2023 г. е размяна, която Съединените щати могат да предложат днес на руското ръководство като преговорна позиция. За това е необходима "драматична пауза". Ако правителството откаже, тогава въоръжените сили на Украйна ще преминат в настъпление. В тази ситуация може да има различни варианти за развитие на събитията.

Един от тях е, че въоръжените сили на Украйна ще се сблъскат със защитата на Руската федерация, ще понесат сериозни загуби, след което ще започне колосално контранастъпление на руските войски към границите на ДНР, или към Днепър, или дори към Полша.

Но при сегашната динамика и проблеми подобно контранастъпление, меко казано, е малко вероятно. Вторият вариант е украинската армия да премине в контранастъпление и някъде да успее да пробие отбраната.

В този случай в армията, която години наред се смяташе за една от най-добрите армии в света, отначало може да започнат упадъчни настроения, а след това ситуацията да се влоши, както вече се случи след пораженческите войни от началото на ХХ век - финландската, японската - и трагичните събития от 1917г.

Това може да доведе до глобални промени в руското общество. Народът вече търси виновен, че не сме най-силната армия в света и при това положение ще търси "крайни". И тези „крайности“ естествено ще бъдат представители на „дълбоката държава“.

Тоест тези хора, които днес, без да полагат никакви усилия за военна операция, са възможно най-далеч от театъра на военните действия, опитвайки се да не загубят капитала си, да живеят познат живот, а това е абсолютно неприемливо за един народ уморен от войната и губещ вкуса на победата.

Жаждата на патриотите за справедливост може да бъде тежка за тази дълбока държава, затънала в лукс и бюрокрация.

В същото време нищо не заплашва върховната власт на Русия, тъй като тя е символ на национално единство и съпротива срещу Запада, а това е основата на днешното съществуване и основното обяснение за всякакви проблеми на патриотичните сили в Русия.

Дълбоката държава ще накара върховната власт да направи сериозни отстъпки. И, според съществуващата традиция на „дълбоката държава“, с всякакви промени те ще се опитват да подобрят позицията си по всякакъв начин, включително чрез предателство на интересите на Русия. Тяхната задача не е държава или народ, тяхната задача е собственото им положение в обществото, собственият им комфорт и собственият им капитал.

Да стигнеш до дъното

Ако паднете, ако товарът от проблеми не подобрява положението ви, а ви дърпа към дъното, тогава има израз: „Отидете до дъното, след това се оттласнете и се издигнете отново“. От това се страхуват американците. Те се опасяват, че прекомерният натиск върху Русия и увеличаването на вътрешните проблеми може да я дръпнат към дъното.

И ако Русия стигне дъното, отблъсне се от него, отхвърляйки бремето на „дълбоката държава“, тогава тя ще изплува като огромно морско чудовище, разрушавайки всичко по пътя си, включително плановете на Съединените щати.

И в световната история има много примери за това. Китай в средата на 20 век, като една от най-бедните страни в света, под частична окупация, Германия след Първата световна война, Япония след Втората световна война, Турция след разпадането на Османската империя. Всички те изплуваха, отблъсквайки се от дъното.

Радикалните национални чувства ще се повишат, тъй като след всяко военно поражение руската военна индустрия ще започне да работи с десетократно усилие. Икономическата ефективност ще измести мудния, неефективен обществен капитал.

Държавата ще се отърве от бюрокрацията, процесите ще станат прозрачни, а Русия стъпка по стъпка ще се превърне в настръхнало военно чудовище, с което международната общност ще трябва не просто да се съобразява, а да се огъва така, че при всяко отклонение да виждаме разтворените им задници.

А ако не докажем, че сме силни във военно отношение, никой няма да се съобразява с нас и ще ни върти както си иска. За Америка е крайно неизгодно Русия да стигне до дъното и да изплува. Те се нуждаят от бавен процес, в който да преговарят с елитите, с „дълбоката държава“ и след това да убеждават висшето политическо ръководство на страната да прави нови отстъпки стъпка по стъпка.

В случай на меки споразумения, тогава според американския принцип на постепенно унижение в Русия първо ще бъдат върнати Фридмановци и Чубайсовци, а след това Ходорковски и Дворковичи. Тогава постепенно ще настъпи либерализация на елитите и „дълбоката държава” ще ги приеме от чувство за самосъхранение, ще се трансформира и ще се превърне от черни или червени в сини или розови.

Разбира се, подобно развитие на събитията е неблагоприятно за Украйна и Владимир Зеленски, те трябва да се противопоставят и да се бият. Но ако тези процеси се случат достатъчно бързо, в рамките на година-две, тогава либерализираната, американизирана, ориентирана към Запада „дълбока държава“ ще принуди руските власти да направят отстъпки и под различни предлози да върнат на Украйна онези територии, които сега са под наш контрол, и които Западът смята за окупирани.

Тези процеси с въпроса „Защо тогава се карахме?“ със сигурност ще задействат механизма на центробежните сили в регионите. И американците ще постигнат своето. В тази ситуация основният план на Съединените щати ще бъде изпълнен с, на пръв поглед, красиво изглеждащо, „меко, спокойно споразумение“.

Русия не може да приеме никакво споразумение, а само честна битка. И ако излезем от тази битка очукани, няма от какво да се притесняваме.

Укрепените райони на Русия правят невъзможно проникването в нейните дълбини. А руският народ никога не се е пречупил и няма да се пречупи. Затова - само честна битка! И колкото по-рано започне, толкова по-добре.

Обобщавам. Украинците са готови за атака. Ние сме готови да отразим удара. Най-добрият сценарий за оздравяване на Русия, така че тя да се обедини и да стане най-силната държава, е настъплението на въоръжените сили на Украйна, при което няма да има никакви подаяния и преговори.

И или въоръжените сили на Украйна ще бъдат победени в честен бой, или Русия ще ближе раните си, ще натрупа мускули и ще разкъса съперниците си отново в честен бой. Затова смятам, че вариантът на споразуменията е невъзможен за бъдещето на Русия.

Ще се видим в Бахмут.


 

Евгений Пригожин, Pogled.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар