Зима

Зима
Пролет

11 май 2023 г.

Великобритания доставя на Украйна крилати ракети с голям обсег

"Сторм шадоу" са изстрелвани от въздуха крилати ракети с обсег на действие от над 250 километра 

 

Британският министър на отбраната потвърди появилата се по-рано днес информация, че Великобритания снабдява Украйна с крилати ракети с голям обсег "Сторм шадоу" (Storm Shadow), предаде Ройтерс.

Новите оръжия ще позволят на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по руски военни части, боеприпаси и депа за гориво, които са отдалечени значително от фронтовата линия.

От месеци насам Киев настоява за ракети с голям обсег, но подкрепата, оказвана от Великобритания и други съюзници като САЩ, досега беше ограничена до оръжия с по-малък обсег.

Британският министър на отбраната посочи, че Лондон предоставя тези оръжия, за да могат да бъдат използвани от украинците в рамките на суверенната им територия, а не във вътрешността на Русия.

По-рано Кремъл предупреди, че ако Великобритания изпрати на Украйна подобни ракети, това ще наложи "адекватен отговор от руската армия".

Обединеното кралство и западните страни тази година увеличиха военната си подкрепа за Киев. През последните седмици Уолъс и британският външен министър Джеймс Клевърли проведоха разговори със САЩ за допълнителна помощ за Украйна.

Войната се намира в повратна точка, като се очаква Киев да разгърне новата си контраофанзива, след като в продължение на шест месеца държеше войските си в отбранителна позиция, а през зимата Русия проведе голяма офанзива и завладя значителни територии, отбелязва Ройтерс, цитиран от Dir.bg.

Белият дом не планира да последва примера на Великобритания и да изпрати ракети с голям обсег на Украйна, съобщи вчера "Политико". Според изданието, причината за това е, че САЩ имат опасения, че нямат достатъчно в своя арсенал.

"От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси", каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили пред "Дифенс уан" през март.

Великобритания и други западни страни увеличиха своята военна помощ за Украйна тази година, като Лондон заяви през януари, че ще изпрати 14 от своите основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна - обещание, което бе последвано и от други държави, включително от САЩ и Германия.

Ракетите "Сторм шадоу", произвеждани от европейския производител на ракети "Ем Би Ди Ей" (MBDA), са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег, предназначени за атаки срещу укрепени бункери и ключова инфраструктура. Те са с обсег на действие от над 250 километра, според сайта на компанията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар