Зима

Зима
Пролет

21 май 2023 г.

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

Вечерта преди празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична вечерня 

 

На 21 май православните християни почитат Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин Велики (280-337 г.) и на неговата майка Елена.

Флавий Валерий Аврелий Константин е провъзгласен за август от войските си в Британия през 306 година. Той отстранява всички съперници за властта и управлява Римската империя (еднолично от 324 г.) до своята смърт през 337 година.

Неговото управление е повратна точка за християнската Църква. Константин I Велики официално е признат за първия християнски римски император. Заслуга на Константин е налагането и спазването на Медиоланския едикт на толерантността през 313 г., с който се слага край на преследването и наказанията на християните в империята.

Византийският литургичен календар почита Константин и неговата майка Елена като светци на 21 май. Въпреки че той не е включен в списъка със светци на Латинската църква, която почита няколко други мъченици за християнската вяра с името Константин, той е удостоен с титлата „Велики“ за своите приноси към християнството.

През 324 година Константин обявява решението си да превърне Византион в Нов Рим и на 11 май 330 г. официално провъзгласява града за новата столица на Римската империя. Градът е преименуван на Константинопол (Градът на Константин) и след смъртта на Константин през 337 г. остава столица на Византийската империя за повече от хиляда години.

Традиционно се счита, че Константин е изпратил своята майка Елена в Йерусалим, за да издири християнски реликви. Там тя е открила къде е била Голгота, наредила е да се извършат разкопки и открила Гроба Господен и Светият кръст, на който бил разпнат Христос. Там Елена построява и няколко манастира – във Витлеем, на Елеонската планина и други места.

Считана е от Православието и от Римокатолицизма за светица, прочута със своето благочестие. Нейният празник като светица на Източноправославната църква се празнува заедно с този на нейния син на 21 май – празника на пресветите равноапостолни Константин и Елена.

На 21 май имен ден празнуват всички, които носят името Елена (означава – факел), Ели, Елка, Еленко, Елеонора, Елин, Койчо, Константин (означава – твърд), Коста, Костадин, Костадинка, Кунчо, Ленко, Стамен (означава – постоянен), Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко

Вечерта преди празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична вечерня. Днешният ден се отбелязва особено тържествено в храмовете, които носят името на двамата светци. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар