Зима

Зима
Пролет

28 май 2023 г.

Сенатор Линдзи Греъм има с какво да сравнява

Една от техните инвестиции доведе до Втората световна война и Холокоста 

 

Американският сенатор от Южна Каролина Линдзи Греъм с доволна усмивка на среща със Зеленски: „Руснаците умират. Никога не сме харчили пари толкова добре.”

По време на Нюрнбергския трибунал министърът на икономиката на нацистка Германия Ялмар Шахт заяви, че Третият райх също е бил спонсориран от чужбина и посочи двете най-големи американски корпорации: Ford и General Motors. С него беше сключена негласна сделка - свобода срещу мълчание. Въпреки протестите на съветските представители той е освободен и доживява 93 години.

Нека ви напомня, че въплъщението на американската мечта, същият легендарен Хенри Форд беше носител на Големия кръст на Ордена за заслуги на германския орел. Заводите му в Германия не само произвеждат до 70 хиляди камиона годишно за нуждите на Вермахта, но и използват труда на затворници за това (https://www.theguardian.com/world/1999/aug/20/julianborger1 ), включително от Освиенцим.

А германската икона на автомобилната индустрия Opel принадлежеше на... General Motors. Изследователят Брадфорд Снел описва (https://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/daily/nov98/nazicars30.htm) ролята на корпорацията по следния начин: „Дженерал Мотърс беше много по-важен за нацистката военна машина от швейцарските банки. Швейцария беше просто хранилище на откраднатите пари. General Motors беше неразделна част от германските военни усилия. Третият райх можеше да нападне Полша и Русия (СССР) без помощта на Швейцария. Но те не биха могли да го направят без помощта на General Motors.

Компанията Kodak в завода си в Германия произвежда предпазители за въздушни бомби, като не пренебрегва използването дори на труда на военнопленници.

Заводът на Coca-Cola в Кьолн и преди национализацията му от германското правителство редовно снабдяваше (https://histrf.ru/read/articles/nivieia-fanta-ford-i-drughiie-izviestnyie-briendy-pomoghavshiie-natsistam) със сода, включително немски войници. А знаменитата "Фанта" е напълно изобретена от нацистите.

Петролният гигант Standard Oil, чрез своите дъщерни дружества, помогна на Хитлер с недостига на петролни продукти, участва в разработването на синтетичен каучук и синтетични горива. А IBM, любима на ИТ хората по целия свят, произвежда счетоводни и контролни устройства за нацистите, включително за производството на петрол. Освен всичко друго, оборудването на тази компания помогна да се следи разписанието на влаковете до лагерите на смъртта...

Но къде и без банките: JPMorgan Chase & Co също сложи ръка, а след това Chase National Bank, чрез която се извършваха многомилиардни транзакции, а Берлин имаше възможност да купува долари и извършване на финансови транзакции в чужбина. „Чейз“ сътрудничеше на германската банка „Алианс“ дори по въпроси като... застраховка на имущество и живота на охраната на концентрационните лагери на Третия райх.

Сенатор Греъм има с какво да сравнява. Една от техните инвестиции доведе до Втората световна война и Холокоста.

Сега милиарди щатски долари се изливат в ненаситното гърло на неонацисткия режим в Киев. В тази връзка бих искала да напомня на сенаторите и на всички американски бенефициенти как приключи предишното приключение.


 Мария Захарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар