Зима

Зима
Пролет

29 май 2023 г.

Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков

„В името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическа система Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат.“ 

 

Президентът Румен Радев, който връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на Николай Денков от ПП-ДБ, призна, че според него не е целесъобразно той да бъде ползотворен на фона на изтеклите записи от заседание на Националния съвет на ПП.

„Г-н Денков, искам да изразя своето уважение към Вас лично, познавайки Ви в качеството на служебен министър и да изразя своето пълно разбиране за деликатността на ситуацията, в която се намираме. Като президент съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава и искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да Ви връча мандата след изтеклите записи и да поверя съдбините на страната в ръцете на лидерите на ПП-ДБ заради торпилирането на суверенитет, планираната чистка в службите и държавата администрация, заявката за вмешателство в изборите и дискредитирането на лидерите на ЕС“,каза той.

„Но аз съм призван да браня Конституцията и заради това съм длъжен да връча мандата, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическа система Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат“, каза Радев.

Николай Денков отсече, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на страната.

„България има нужда и от стабилен парламент, който да приеме бюджета. Заради това е много важно НС да продължи да работи и да вземе своите решения. Чакат ни и промени в НК, в законите за борбата с корупцията, а може би и промени в Конституцията, които до оздравят съдебната система. Заради това ще водим прегори с останалите парламентарни сили, за да успеем да съставим правителство. Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство. Задачата е трудна, но не е невъзможна
, каза той.





Няма коментари:

Публикуване на коментар