Зима

Зима
Пролет

29 май 2023 г.

Лъжат ни по рецепти от над един век!

Дезинформацията за „Иван Хурс“ е само един малък епизод от продължаващата чудовищна кампания за промиване на мозъците на милиони хора 

 

С неописуем възторг  медии у нас ни съобщиха за огромна победа на украинските въоръжени сили – поразен руски кораб! 

Без да се изчервяват, те разпространиха лъжата за „фатално поразеният“ с дрон-камикадзе „Иван Хурс“. А нея я сътвориха украински манипулатори и техни западни „консултанти“. Заляха ни потоци дезинформация за страшно много ранени руски моряци и за кораб, който много дълго няма да е в строя. Цитиран бе съветникът на украинският вътрешен министър Антон Герашченко, според който „Иван Хурс“ е ударен, тъй като  „окупаторите“ са успели да унищожат само два от трите атакували го дрона.  Разпространено бе съобщение на украинското военно министерство в Twitter, илюстрирано със специално изработено за целта видео: „Когато руският разузнавателен кораб „Иван Хурс“ срещна украински безпилотен апарат. Действително идеално съвпадение!“

Като „доказателство“ за успешната атака на украинските дронове бе разпространена и снимка, появила се в уж „руски източник“. Впрочем много скоро стана ясно, че вместо руският кораб на нея е изобразен американският есминец  „Коул“, повреден от терорист-смъртник на „Ал-Кайда“ на 12.10.2000 г. Внушават ни, че това е още едно безспорно доказателство за задаващият се разгром на руснаците, заради новите технологични възможности на украинските въоръжени сили. Така в специализираната медия Naval News,  атаката на кораба бе характеризирана като „ясен знак за промяна на парадигмата във военноморската война“. Британски „експерти“ написаха още, че вече няма място, което да е безопасно за руски кораби от атаки на украински дронове-камикадзе (безпилотни надводни апарати – USV).

Корабът, който носи името на началникът на Разузнавателното управление на Главният щаб на военно-морският флот на СССР вицеадмирал Иван Хурс (1922-2002), е с водоизместимост от 4000 тона. Екипажът му се състои от 120 души. Приет е в състава на руският военноморски флот през 2018 г. „Иван Хурс“ е разузнавателен кораб. На него има най-модерно оборудване за радиоразузнаване, радиоелектронна борба и следене на компоненти на американската система за противоракетна отбрана. Но той няма сериозно въоръжение – притежава единствено  четири 14.5 мм картечници, разположени на носа и отстрани на корпуса му. Екипажът му е снабден и с преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла“ и „Верба“, за защита от въздушно нападение. „Иван Хурс“ бе атакуван от три безпилотни украински катера, всеки от които е носел по около 100 кг взрив. Това се случи на 140 км на северевероизток от Босфора.

Според експерти, украинските дронове, които са копия на американските UUV MANTAS T-12, е възможно да са били доставени в зоната на патрулиране на „Иван Хурс“ с някои от корабите, превозващи зърно от Украйна. Вероятно са били управлявани от американски специалисти. Непосредствено преди атаката на кораба в района са висяли стратегическите американски безпилотници RQ-4B Global Hawk  и RQ-4D Global Hawk. Украинските дронове са били снабдени със системи Starlink, което позволява да бъдат насочвани и от оператори във военна база в САЩ.

По време на атаката  „Иван Хурс“ се е намирал в икономическата зона на Турция, където е бил изпратен с конкретна задача – да следи за евентуален терористичен акт срещу газопроводите „Турски поток“ и „Син поток“. Предполага се, че нападението срещу него е целяло да премахне този наблюдател и така да улесни взривяването на двата газопровода по примера на „Северен поток“, вече унищожен от САЩ.

Но на фона на случващото се в Турция атаката с дронове-камикадзе, е имала още една цел – да  попречи на втория тур на президентските избори в тази страна на 28 май да спечели действащият президент Реджеп Ердоган. И вместо него президент на страната, чиято армия е втората най-голяма след американската в НАТО, да стане западната марионетка Кемал Кълъчдароглу. Това би довело до незабавно пускане на натовски кораби в Черно море и рязко влошаване на отношенията на Турция с Русия.

Дезинформацията за „Иван Хурс“ е само един малък епизод от продължаващата вече близо година и половина чудовищна кампания за промиване на мозъците на милиони хора. Водят я невероятно агресивно САЩ, Великобритания и Украйна, но с най-активното участие и на техни съюзници, включително и на България. И по правила, които са доказали своята ефективност още преди повече от век.

През 1928 г., един умен и проницателен британец – дипломата лорд Артър Понсънби (1871-1946), публикува своята книга „Лъжа по време на война“. В нея той прави забележителен анализ на манипулацията през Първата световна война. Десетилетия по-късно – през 2001 г., белгийският изследовател от италиански произход Ан Морели, издава своя труд „Основни принципи на военната пропаганда (за използване в случай на война, студена, гореща или топла)“.  За неговото създаване Ан  използва  книгата на Понсънби, но анализира и редица военни конфликти, случили се след неговата смърт. Така се появяват десетте основни „правила на Понсънби-Морели“ за спечелване на умовете на хората по време на военни конфликти.

Ето какво съдържат те. 1. Ние не искаме война – ние само се защитаваме. 2. Другата страна  изцяло и единствено е отговорна за войната. 3. Врагът ни има лицето на дявола, той е невероятно зъл. 4. Ние защитаваме светла цел, а не специален интерес (истинските цели на войната трябва да бъдат маскирани под благородни каузи). 5. Врагът съзнателно и целенасочено върши зверства, докато ние допускаме само неволни грешки. 6. Ние  понасяме много малко загуби, докато тези на противника са огромни. 7. Нашата кауза е свята. 8. Хора на изкуството и интелектуалци подкрепят нашата кауза. 9. Врагът използва незаконни оръжия. 10. Тези, които поставят под съмнение нашата пропаганда, са предатели.

Дори в дигиталната ни епоха, където социалните мрежи са основният източник на информация за съвременният човек, правилата на Понсънби-Морели си остават работещи и свръхактуални. В това може да се увери всеки, който подхожда критично към предлаганите му послания в публичното пространство.

Така на нас денонощно ни внушават, че благодарение на военната помощ от Запада и България, украинските въоръжени сили скоро ще разгромят „окупаторите“. Убеждават ни, че руската армия е понесла колосални жертви – дала е досега стотици хиляди убити и ранени. А нейната военна промишленост едва крета под натиска на западните  санкции и скоро руските военни ще останат без въоръжения и боеприпаси. Това не е нищо друго, освен активно приложение на правила най-вече  6 и 7, но и на други.

Истината е, че става дума за чиста дезинформация. И това признават дори американски експерти, които най-малко може да бъдат обвинени в любов към Русия. Един от тях е американският подполковник от запаса, участник в четири войни, а сега старши научен сътрудник в изследователският център „Приоритети на отбраната“ Даниел Дейвис. В специализираната по военни теми медия 19FortyFive, той публикува интересен анализ, озаглавен така: „Много тъжна реалност: конфликтът на Украйна прие благоприятен за Русия обрат“.  На Запад си повярваха, че Украйна може да спечели войната. Американският генерал от запаса Бен Ходжис заяви, че Русия ще бъде разгромена до края на 2022 г. Много експерти на Запад направиха извод, че руските лидери са неспособни да ръководят. Те не искаха да признаят, че Русия има огромни възможности да постигне целите си, пише Даниел.

Според него  руската страна е направила тактически и оперативни промени, които оказват сериозно влияние в Украйна – за разлика от нея. Доказва го поведението на украинските лидери спрямо град Бахмут. Още през декември м.г. е станало ясно, че той не може да бъде съхранен за Украйна. Но нейните управници избраха неправилното решение – да го защитават. В резултат на това загубиха града и получиха десетки хиляди убити и още повече ранени свои войници и офицери. Унищожени и завладени от руснаците са и  огромни количества западни оръжия и боеприпаси.

Украйна не разполага нито с военна промишленост, която да произвежда необходимите им оръжия и боеприпаси, нито с подготвени въоръжени сили, които да заменят убитите и излезлите от строя – за разлика от Русия. Украйна е невъзможно „да постигне военна победа, а продължаването на битката може да доведе до загуба на още по-голяма нейна територия“, пише Даниел. За него тенденцията е очевидна: победата ще е на Москва, независимо колко много хора на Запад ще бъдат разстроени от тази истина. Той препоръчва Вашингтон на всяка цена да избегне изкушението „да удвои усилията си“ за спечелването на една обречена кауза и да направи всичко необходимо, за по-бързо прекратяване на този конфликт. 

„Пренебрегването на тези реалности може да донесе на Украйна още по-големи загуби  и  да постави сигурността на САЩ на неприемлив бъдещ риск“, заключава Даниел.

И той е абсолютно прав: Русия засега е активирала нищожен процент от своят колосален военен ресурс. На среща с ръководители на парламентарните групи на руската Държавна дума, Владимир Путин заяви: „Днес чуваме, че искат да ни победят на бойното поле. Е, какво да кажа тук – нека да опитат…“ И добави: „Всички трябва да знаят, че все още не сме започнали нищо сериозно!“

Така стоят нещата с „правилата Понсънби-Морели“ за манипулиране на хората. Те наистина  работят, но до време. Това са открили наши предшественици много преди ние да се появим в този прекрасен и луд свят. И са го изразили простичко, но много точно: на лъжата краката са къси...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар