Зима

Зима
Пролет

9 май 2023 г.

Калоян Велчев: За ГЕРБ е важно да формира правителство този път

"Щетите, които партиите биха понесли при нови предсрочни избори, биха били още по-големи, защото сами създадоха усещането, че ще има управление."

 

 

"След днешните изявление вероятността да имаме кабинет в рамките на този парламент вече е голяма. И сякаш се изчерпва потенциалът за правителство между двете най-големи сили."

Това каза пред БНР политологът Калоян Велчев.

И допълни, че е важно да има правителство. 
   
"Щетите, които партиите биха понесли при нови предсрочни избори, биха били още по-големи, защото сами създадоха усещането, че ще има управление. Колкото да говорим за тяснопартийни интереси и за това, че ГЕРБ ще носят щети, условието на избирателите, кръговете около ГЕРБ, ръководството е тази партия да бъде във властта. Независимо с кого. За ГЕРБ е важно да формира правителство този път."

В предаването "Нещо повече" Велчев подчерта, че ситуацията около коалицията ПП-ДБ не е много благоприятна.

"Позицията за местните избори в опозиция не е толкова много силна, колкото се очаква. ПП и ДБ изиграха добре картите си, защото застанаха зад политиките, които защитаваха в кампанията си. Крачка може да се направи при втория мандат, ако първият не бъде реализиран. Минус е, че в широката общественост остана усещането за протекло взаимодействие с ГЕРБ."

Според политолога шанс за "Възраждане" да продължи да расте има, ако партията се нормализира, "защото сега поведението ѝ е обидно за българския парламентаризъм". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар