Зима

Зима
Пролет

16 май 2023 г.

И съдбата на доставяните от тях оръжия никак не е розова…

Ще дойде време, когато сраженията в Украйна ще спрат. Но тогава много купувачи на въоръжения ще се изправят пред дилемата струва ли си да  купуват оръжия, които не вършат работа 

 

В това, че днешните управници на Запад и у нас са твърде далеч от реалността, е ясно за всеки що годе мислещ самостоятелно и критично наш съвременник. 

Доказателства за тяхната невероятна некомпетентност и инфантилност, съчетана с необузданата им корумпираност, ни се предоставят непрекъснато. Те например, продължават да си вярват, че е възможно да победят Русия в опосредствената (прокси) война, която поведоха срещу нея на украинска територия. За това, според западни вождове, е достатъчно само да предоставят нови и още по-мощни оръжия на украинският режим.

И не спират да го правят. Както може да се очаква лидер в тъпченето на Украйна със смъртоносни изделия, е САЩ. По изчисления на американският вестник The Hill само през миналата година тази държава е похарчила за въоръжаване на украинският режим колосалната сума от близо 30 милиарда долара!

Но далеч по-агресивна дори от САЩ е Великобритания. Впрочем това едва ли би трябвало да ни изненадва. Нейните „елити“ са известни не само с невероятното си коварство, лицемерие, високомерие и страстта си към нестандартните сексуални удоволствия, включително и педофилията. Но и с още нещо: с патологичната си омраза към Русия!

The Washngton Post  пише, че британските власти неведнъж заявяват: ние сме „в авангарда!“ Те първи са започнали да дават на украинският режим преносими зенитни и противотанкови комплекси, да обучават украински пилоти в управление на „изтребители от натовски стандарт“. В средата на януари т.г. Лондон изпревари съюзниците си с решение да започне доставка на Киев на тежки танкове. Великобритания единствена засега изпрати на украинският режим снаряди с обеднен уран. Киев вече получи и британски далекобойни крилати ракети Storm Shadow, които са в състояние да поразяват обекти на разстояние над 250 км. С тях сега украинския режим обстрелва мирното население на Луганск – град, в който живеят около половин милион души. Британските власти заявиха и за предстоящо изпращане в Украйна на стотици модерни ударни дронове с далекобойност  над 200 км.

Но овластените недоразумения на Запад и у нас  имат един много сериозен проблем: представите им за Русия нямат нищо общо с реалността! Невероятната им ненавист към великата славянска държава им пречи да видят очевидното. Заслепени от нея  те не четат и това, което се появява отвреме-навреме дори в техните цензурирани медии. В противен случай щяха да са наясно, че мечтата им да видят Русия победена в Украйна е просто един мираж. А хилядите тонове въоръжения и боеприпаси, които те изпращат на свръхкорумпирания, авторитарен и по същество неонацистки украински режим, много бързо се превръщат в пепел или във вторични суровини.

Влиятелната медия Forbes публикува интересен анализ на Крейг Хупър – експерт в областта на сигурността. Той е посветен на растящите загуби на въоръжения, изпратени от Запада на украинският режим. Досега той е получил около 400 единици буксируема артилерия и  440 самоходни оръдия. Но, отбелязва Крейг, Русия провежда успешни атаки за унищожаване на западната техника. Според Forbes от доставени 152 големи 155-милиметрови гаубици М777, над една трета вече са ликвидирани или повредени. Руските военни ефективно поразяват и самоходната артилерия, като особено страдат британските оръдия AHS Krab и американските мобилни гаубици М-109. От над 180 доставени поне 36 са повредени или унищожени, пише Forbes.

Американските реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, които САЩ започнаха да изпращат в Украйна, се представят от западната и наша пропаганда като „оръжие чудо“. Благодарение на тях Русия ще бъде бързо сразена, ни внушават щедро платени манипулатори. Украинският режим много разчита на тяхната далекобойност – снарядите им достигат цели, разположени на 80 км разстояние, т.е. дълбоко в руският тил. Но сега влиятелната медия CNN, като се позовава на пет компетентни източника от САЩ, Великобритания и Украйна стига до извода, че HIMARS са „все по-малко ефективни“. Руските средства за радиоелектронна борба (РЕБ)  блокират системите им за насочване GPS. И ги  правят напълно безпомощни, независимо от непрекъснатото пренастройване на програмите на HIMARS. Твърде ефективни се оказват и руските комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО)  „Бук-М3“, „Тор-М2“ и „Панцирь-СМ“. Те с лекота се справят и с друго прехвалено американско високоточно оръжие – 155-милиметровите снаряди Excalibur.

Русия успешно утилизира  доставяни от Запада боеприпаси на украинският режим. Така на 13 срещу 14 май с високоточно оръжие бяха ударени  военни складове в района на Хмелницк и Тернопол. На територията на завода за промишлена електроника „Катион“ в Хмелницк (град в Западна Украйна, център на Хмелницка област)  е възможно да са били складирани и британски снаряди с обеднен уран.  Взривовете са били изключително силни и продължителни и заради вторичната детонация на боеприпасите, след точно попадение върху склада на крилата ракета. Украински медии съобщават, че в резултат на възникналият пожар се е повишил радиоактивният фон. Заради растящата радиация пожарникари отказват да работят и за гасене на пожара се използват дистанционно роботи. По улиците на града са се появили дозиметрични патрули, които измерват нивата на радиация.

На 15 май руското военно министерство съобщи и за първата свалена от ПВО британска крилата ракета с голяма далекобойност Storm Shadow. Цената на един брой от този тип ракети е над 1.5 милиона долара. Заедно с нея руската ПВО е унищожила други седем противорадиолокационни ракети  HARM и десет реактивни снаряда, изстреляни от РСЗО HIMARS.

На 16 май руското военно министерство съобщи за прехванати други 7 крилати ракети Storm Shadow, три ракети HARM и 7 снаряда от  РСЗО HIMARS. А уникална руска хиперзвукова ракета „Кинжал“ ликвидира в Киев супер възхвалявана американска система за ПВО Patriot!

Общо от началото на операцията на Русия на украинска територия досега нейната армия е унищожила 425 украински самолета, 233 вертолета, 4156 дрона, 421 зенитни ракетни комплекса, 9169 танка и други бронирани машини, 1100 реактивни системи за залпов огън, 4821 оръдия и минохвъргачки, 10214 броя специална военна техника и др.

Във влиятелната американска медия The National Interest се появи публикация, озаглавена така: „Ракетите Patriot няма да спасят Украйна“. Тя е посветена на появата на тази невероятно рекламирана американска система за ПВО на украинска територия. Медията пише, че икономически е крайно неизгодно да се използват ракети-прехващачи на цена от 3 милиона долара за бройка за сваляне на дронове, които струват няколко хиляди долара. Системите Patriot са силно уязвими – техните радари разкриват месторазположението им, което ги превръща в лесна плячка за руски ракети. А това означава, че те не са в състояние да защитят нито военна техника, нито други обекти от критично значение. Те „няма да сложат край на войната в Украйна или да позволят на Киев да преговаря и да си върне Крим или Донбас. Това, което те сигнализират, е фалшив американски ангажимент, който може само да удължи касапницата в Украйна“, пише The National Interest. 

Според медията САЩ са направили голяма грешка, като са предоставили на украинският режим системи Patriot, от които реално няма полза. Но още повече бъркат, като продължават идеологически да подкрепят териториалната цялост на Украйна. Единственият начин за разрешаване на конфликта, за спасяването на стотици хиляди хора и инфраструктурата на страната, е да се  използват оръжията на дипломацията, твърди The National Interest. И прави извода: „Вашингтон трябва да признае това!“

Случващото се с доставяните от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, България и други натовски държави оръжия и боеприпаси на украинският режим, е истински шок за много от техните управници. Оказва се, че „бензиностанцията с ракети“ – те все още така си представят днешна Русия, разполага  с мощна и съвременна военна промишленост. В условията на невероятен санкционен натиск тя успя да я мобилизира и произвежда ефективни въоръжения в необходимите й количества и качество. Руските военни предприятия работят в денонощен режим. Само за първото тримесечие на тази година те са произвели толкова танкове, колкото за цялата 2022 г. Както наскоро изтъкна руският президент Владимир Путин за времето, в което украинският режим ще очаква от Запада да получи 400 танка, руският военно-промишлен комплекс вече ще е произвел над 1600 супермодерни танка. В сравнение с 2022 г. в Русия общо са произведени 7 пъти повече средства за огнево поражение. Но при особено необходими на руската армия въоръжения ръста е над 50 пъти! Като цяло през тази година общият обем на производството на военна продукция в Русия ще бъде увеличен над 4 пъти.

А за Запада, от който така се възторгват родни политици и обслужващи ги „интелектуалци“, съдбата на техните въоръжения им носи и друг негативен ефект. Нарастващото унищожаване на доставяни техни въоръжения и боеприпаси на украинският режим, е  изключително силен удар по репутацията на западните производители на оръжия. Ще дойде време, когато сраженията в Украйна ще спрат. Но тогава много купувачи на въоръжения ще се изправят пред дилемата струва ли си да  купуват оръжия, които не вършат работа. И решението им едва ли ще е в полза на военно-промишленият комплекс на САЩ и неговите съюзници...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар