Зима

Зима
Пролет

30 май 2023 г.

Проф. Михаил Константинов: При нови избори резултатът на ПП ще спихне още

"Все още е възможно съставянето на редовно правителство в рамките на 49-ото НС. Подложени сме на чудовищен натиск, какъвто май не си спомням и по времето на Съветския съюз да е имало..."

 

- Професор Константинов, предлагам ви да започнем интервюто с вашата прогноза. Възможно ли е след скандалните твърдения на съпредседателите на ПП на заседанието на Националния съвет на партията им на 21 май, все пак да има правителство с втория мандат, подкрепено от ГЕРБ?

- Отговорът е: да, възможно е. Но само ако е без лидерите и ако е открито коалиционно. Въпросът е какви са шансовете за такова правителство и какви са шансовете то да е успешно. Ясно е, че сме подложени на чудовищен натиск, какъвто май не си спомням и по времето на Съветския съюз да е имало... Къде с „Магнитски“, къде с други заплашителни силови средства, ще ни накарат да направим правителство. Обидно е да се действа по такъв начин в една суверенна държава в ЕС и в НАТО. Но явно толкова ни е и суверенитетът.

- Защо смятате, че има такъв натиск и върху кого се оказва?

- Има едно единствено нещо в момента, което е от световна важност. И то е как ще завърши войната в Украйна. Нищо друго не се и приближава по важност до това събитие. Това събитие доминира и от него се решава бъдещето на света. Така че не може да бъде търпяна една натовска държава с ненатовско ръководство, а нашето в момента е точно такова.

- Какви са възможностите за създаване на редовен кабинет?

- Едната възможност е правителство на ППДБ, подкрепяно от ГЕРБ-СДС. Другият вариант е да се върнем на „старата“ комбинация - ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН плюс ДБ, което означава, че ДБ ще трябва да излязат от коалицията с „Продължаваме промяната“. В момента има сериозен шанс ДБ да излезе от тази коалиция. Има и още нещо, което не се говори много в момента. От една страна дължим голяма благодарност на Радостин Василев, че запозна българския народ с това, което му гласят, но от друга страна трябва да изтъкнем възхитителната до невъзможност глупост на ръководството на „Продължаваме промяната“. Ако тези хора не бяха толкова чудовищно глупави, или ако поне го осъзнаваха, нещата можеха да не се случат по този начин.

- Защо смятате, че са чудовищно глупави, мнозина ги намират за играчи?

- Защото нещата, които се казаха на това събрание, се говорят, ако изобщо се говорят, в тесен кръг, където всички хора са си оставили телефоните в съседната стая и където стаята е звукоизолирана. Така се говорят подобни неща. Всичко друго е чудовищна глупост и ние точно това видяхме. Освен това в този разговор участва и човекът, на когото казах, че трябва да благодарим - г-н Василев. Той вече е напускал една партия, да не кажа предал тази партия, така че при него прагът на предателството е нисък. И това би трябвало да се знае от всеки с коефициент на интелигентност над 70. Но така или иначе, обстоятелствата се случиха много добре от гледна точка на българския народ. Веднъж и ние да хвърлим дюшеш в тъжната българска политическа игра.

- Не е ли странно, че основните действащи лица в този разговор намират всичко казано за нормално? Асен Василев е категоричен, че стои зад всяка изречена дума.

- Още веднъж ще повторя, че такива неща се говорят в много тесен кръг и че казаното е предателство спрямо българския народ. Но едва ли тези са единствените предатели. Това, което ме потресе, пак повтарям, е тяхната неописуема глупост. А иначе това, че не се срамуват от изреченото, е ясно. Те са такива. Ние не можем да се сърдим на един човек, че е такъв или онакъв. Човек се формира до седмата си година, на осмата вече е личност. След това само се боядисва с разни боички, за умност и красота се боядисва. Не че му се получава, де.

- А как разбирате твърдението, на Кирил Петков „истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“?

- Това е още един щрих към чудовищната действителност, в която сме принудени да живеем. Ненапразна е тази истерия за връщане на машините за гласуване, които народът мъдро нарече „мадурки“ и които в нито една държава в Европа не се използват. В САЩ ползват машини за изборите, но от съвсем друг тип.

- Смятате ли, че нови предсрочни избори съществено ще променят конфигурацията в НС, каквито твърдения вече се появиха?

- Дали съществено ще променят конфигурацията в НС, или няма да я променят съществено, не знам, но политическият проект ПП сигурно ще се спихне още. Вероятно ще влязат в парламента, но значително ще намалят резултата си. Депутатите в българския парламент са общо 240 и ако някой си ги намали, друг ще си ги увеличи.

- Има ли опасност пенсионерите в България да останат без пенсии и служителите без заплати, ако не се гласува бюджет?

- Такава опасност засега няма. С едно единствено решение на Народното събрание може да се удължи действието на сегашната схема. След 10 юни просто могат да кажат, че удължават практиката с използването на стария месечен бюджет като една дванайсета от годишния за 2022 г. Чак такива идиоти не вярвам да са депутатите, че да не го направят, защото иначе пенсионерите накрая собственоръчно ще ги пребият с чадъри и патерици.

- Как си обяснявате факта, че всички казват как, ако няма правителство, няма да получим средства по ПВУ, по европейски програми?

- Това до известна степен е така, но нека да кажем, че дали ще има или не средства по ПВУ, това няма да се отрази съществено на българския народ. Това ще се отрази на някои проекти и на някои по-големи фирми, които евентуално ще консумират тези пари. Средният български гражданин изобщо няма да усети ефекта от тези средства и това е очевидно. В този смисъл, нито Шенген е толкова фатално важен, нито еврозоната, и това трябва да си го кажем съвсем откровено, нито дори ПВУ е фатално важен за българския народ.

- Защо да не са важни Шенген и еврозоната за българския народ?

- Не съм казал, че не са важни, а че не са фатално важни. Нека да разгледаме темата „Шенген“. Всеки български гражданин може и сега да отиде в страна от ЕС и да стои там 90 дни, след което отново трябва да поиска разрешение - това е нашето пътуване в Европа. 90 дни. Ако влезем в Шенген, за средния български гражданин тези 90 дни ще бъдат не 90 дни, а плюс безкрайност. Тоест, в известен смисъл ще бъде улеснено нашето пътуване и няма да се редим на отделна опашка по сухопътните граници и по летищата. Сега има три опашки, за държави от Шенген, за държави извън Шенген и за трети държави извън ЕС. Предимството е, че като влезем в Шенген, ще се наредим на първата опашка, която е бърза. Особено за хората, които отиват на море в Гърция, това е голямо облекчение и ще чакат 2-3 часа по-малко на границата. Но какво променя принципно това? Нищо. 

А що се касае за еврозоната, България и сега е в уникална позиция да е почти в еврозоната. Валутният борд у нас де факто играе ролята на своеобразна еврозона. Влизайки в еврозоната ще поевтиним кредита, защото в еврозоната е по-евтин, отколкото в България. Това е важно за големите кредитополучатели, т.е. пак за големите фирми. За обикновения човек това няма да има особено практическо значение, защото едва ли ще се хвърлим веднага да теглим някакви евтини кредити от френски или немски банки. Вярно е, че малко ще поевтинеят лихвите по кредитите у нас, но те и сега не са високи. Но пък в еврозоната де факто ще поемем и големи чужди задължения. Затова казвам, че това са важни неща, но не са фатално важни за обикновените хора. Спокойно можем да продължим да бъдем в положението, в което сме.

- Имате ли обяснение защо правителството на Кирил Петков е вкарало толкова много закони като български ангажимент в Плана за възстановяване и развитие?

- За да могат да се разправят със съдебната система и да я да овладеят, това е съвършено ясно. Това не е изискване на ЕС, то е изискване, което нашите са го вписали в Плана. Това се случва и в други държави - управляващите залагат неща, които смятат, че са полезни и важни за държавата. В момента ПП смятат, че е полезно и важно за тях да овладеят съдебната власт. И затова са ги заложили тези неща.

- Ще имат ли тази възможност?

- Искрено се надявам да нямат. И по-общо се надявам ПП да бъдат държани далеч от властта.

- Може ли Конституцията да бъде поправена на парче, или е по-логично, както казаха от ДПС, да бъде свикано Велико народно събрание?

- Истината е по средата. Има едно решение №3 от 2003 г. на Конституционния съд, което всички го забравят. И това решение много силно ограничава възможностите да се пипа съдебната власт от обикновено Народно събрание. Непразно главният прокурор отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на разни неща - изпрати три искания, доколкото помня. Така че част от нещата, които в момента Народното събрание приема, просто ще паднат в Конституционния съд. А в Конституцията можем да прави неголеми, бих нарекъл козметични промени, но съществена промяна може да се направи само от Велико народно събрание. Но аз това не виждам как може да стане. За да се свика ВНС, трябва първо да се вземе решение за това какво то ще решава. То трябва да има дневен ред. После, като се свика, то вече взима цялата власт и може да променя дневния си ред. Иска се голямо мнозинство за свикване на такова събрание. Това е изглежда хубава идея, но при тази бърза динамика на световните събития, нямаме време. Иначе тази идея периодично се издига. 

Аз лично доскоро смятах, че Велико народно събрание трябва да се свика с една единствена идея - да се отмени Великото народно събрание, което не се среща другаде, освен май в Монголия. Но сега, като виждам всички опити за подигравка с Конституцията, както каза много правилно проф. Пламен Киров - при тези нагли опити да се превърне Конституцията в мръсен парцал, мисля, че трябва да се защити механизмът на Великото народно събрание. Защото иначе да я бяха разпарцальосали докрай тази злощастна конституция и да я бяха изхвърлили в кошчето. Този общо взето ретрограден механизъм за Велико народно събрание в момента се оказа изключително полезен, повтарям - изключително. По същия начин както е полезен чл. 46, ал. 1 от Конституцията. Ще припомня, че там се казва, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. А дали един човек е мъж или жена, се решава от неговия ДНК набор, от броя на неговите хромозоми, а не от това, дали той се смята за едно, за друго или за трето, тук поне спор няма.

- Тоест въпросът е биологичен, а не социален?

- Естествено. Социалният пол е социална измислица на тъй наречените „джендъри“, която в момента разрушава западните общества. Тази измислица в момента е стигнала до най-фундаменталните нива. Там 7-8-годишни деца решават дали да си сменят пола! Но, слава Богу, дори в САЩ почна да им идва акълът и все повече щати забраняват този чудовищен експеримент на наследниците на д-р Менгеле. Един от тези щати е Флорида, където управлява Рон ДеСантис, съвсем неслучайно. Да не говорим за това, което се развива в Испания, защото там извращенията вече са на макс. Но пък за сметка на това испанските социалисти току-що славно загубиха местните избори. Не на последно място и заради тези извращения. А това са чисти извращения, от най-долен тип. Същите тези извращенци вече искат да легитимират педофилията и даже пробутват съответното законодателство в Европейския парламент. Неуспешно засега.

- Залог ли е смяната на главния прокурор за това да има редовен кабинет?

- Ако това е залогът, жална й майка на България. Забележете, как с вас говорим уж нормално за нещо чудовищно. Говорим за недопустима връзка между политическата и правната система на страната и си говорим така, като че ли това е нещо нормално. Не, не е нормално. В нормалните държави хората не знаят кой е главен прокурор, ако изобщо има такъв, а в Щатите например главният прокурор е просто министърът на правосъдието. Така че ние не трябва да говорим по този начин като ПП, защото това е абсолютно ненормално. Или по-скоро, да кажем, че можем да го говорим, но ако имаме някакъв минимален мозък, трябва поне да е при заключени врати, и да сме сигурни, че никой не ни записва и няма да ни изтипоса, както стана с този чат с 50 участници. Хубавата вест е, че лошите хора у нас са също така и доволно тъпи и се изобличават сами.

Нашият гост
Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г. Член на Централните избирателни комисии за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г. Почетен гост и лектор в университети в Англия, Германия и Франция. Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; сътрудник на Международната фондация за избирателни системи; координатор на ЕС за България по електронно гласуване. Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Автор на 600 научни статии и 40 книги по математика и теория на управлението. Председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД до април 2021 г.


Интервю на Павлина Живкова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар