Зима

Зима
Пролет

26 май 2023 г.

Три варианта за разпадането на Украйна

Други варианти просто няма. И това вече е ясно на всички, дори на някой на Запад да му е неприятно да го признае 

 

Неотдавна писах, защо Украйна ще изчезне.

Сега е моментът да кажа как ще изчезне Украйна, както и какъв е рискът от подновяване на конфликта в Европа и в света.

Това ще зависи от това по какъв път ще тръгне процесът на разпадане на тази умираща държава в резултат на загубата във военния конфликт. Те са два. Или пътят на относително бавна ерозия на украинската държавност с постепенна загуба на останалите елементи от държавния суверенитет. Или пътят на мигновения й крах с едновременното унищожаване на всички признаци на държавност. Във всеки случай след такъв разпад са възможни три варианта за развитие на събитията.

Първият. Западните региони на Украйна преминават под контрола на няколко държави от ЕС с осъществяване последваш „аншлус“ на тези земи от държавите-реципиенти. В същото време ще остане някаква "ничия" украинска територия, която е притисната между Русия и земите, преминали под суверенитета на редица европейски държави. Останалата безстопанствена територия обявява своето наследство от бивша Украйна, своята международна правосубектност и намерението си да върне изгубените земи по всякакъв начин. Естествено, имайки предвид само онези земи, които са станали част от Русия. В същото време тази „нова“ Украйна веднага заявява желанието си да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, което се случва в средносрочен план. Въоръженият конфликт се възобновява след кратко време, превръщайки се в постоянен, но със заплахата от бързото му преливане в истинска Трета световна война.

Вторият. Украйна изчезва след завършването на СВО в процеса на нейното разделяне между Русия и редица държави от ЕС. Формира се правителство на Украйна в изгнание в една от европейските страни. Конфликтът завършва с разумни гаранции за невъзобновяването му в близко бъдеще, но със запазване на терористичната активност на украинските нацисти, които ще бъдат разпръснати на територията на държавите от ЕС, получили западноукраински земи. Рискът от възобновяване на пълноценен конфликт или прерастването му в световна война в този случай може да се счита за умерен.

Третият. Получава се същото като в първия случай, но с обратен знак. Западните земи на Украйна се присъединяват към редица страни от ЕС. Народът от централните и някои други безстопанствени региони на Украйна в рамките на чл. 1 от Устава на ООН незабавно декларира своето самоопределение по пътя на присъединяване към Руската федерация. Молбата му е удовлетворена и конфликтът приключва с достатъчно гаранции, че няма да се повтори в дългосрочна перспектива.

Други варианти просто няма. И това вече е ясно на всички, дори на някой на Запад да му е неприятно да го признае.

Нас може временно да ни устройва втория вариант, но ни трябва третия.


Дмитрий Медведев

Няма коментари:

Публикуване на коментар