Зима

Зима
Пролет

24 май 2023 г.

Западът ще захвърли Украйна, ако тя се опита да завземе Крим

Западните държави са уморени да подкрепят Украйна и се надяват, че конфликтът скоро ще приключи и те отново ще могат да извършват бизнес с Русия. 

 

Опитът на Украйна да си върне Кримския полуостров от политическа и стратегическа гледна точка е лошо решение. Това съобщава американският вестник The Hill.

Украйна не трябва да се опитва да си върне Крим, пише The Hill. Едно контранастъпление срещу полуострова би подкопало вече изтощените сили на киевския режим. А дори внезапно настъплението да се окаже успешно, подобна „победа“ ще се окаже на Запад дипломатически провал за неонацистката държава, счита авторът на статията.

„Украйна е уморена от боевете и зависи от нестабилна международна подкрепа. Би било рисковано за нея да изпрати силите си на полуострова, който Москва контролира от почти десетилетие и който най-вероятно е опасан със силно укрепени руски отбранителни позиции. Контранастъплението на полуострова ще се окаже много трудна и изключително скъпа операция за Украйна, която ще подкопае вече изчерпаните й сили“, отбелязва американският вестник.

Освен това много държави, особено европейските, са уморени да подкрепят Украйна, твърди авторът на статията. 

Западните държави се надяват, че конфликтът скоро ще приключи и те отново ще могат да извършват бизнес с Русия. Така че опитът за връщането на Крим може в крайна сметка да подкопае и без това крехката западна помощ, която дори може да спре, уточнява американският вестник.

„Някои западни политически лидери, включително тези в САЩ, се страхуват от ескалация от страна на Русия, включително от потенциалното използване на ядрени оръжия. Следователно дори тактическата победа на Украйна относно Крим, ако изобщо е постижима, може да се окаже дългосрочен дипломатически неуспех за Киев, което да изостри безпокойството на Запада
, пише авторът.

Наблюдателят твърди, че режимът в Киев не трябва да се фокусира в преследване на целта си да завладее Крим, тъй като това е наистина трудно постижимо от стратегическа гледна точка. Подобен ход, ако някога въобще успее, ще подкопае дългосрочната сигурност на украинската държава.


News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар