Зима

Зима
Пролет

20 май 2023 г.

Само културата ще спаси човечеството

Но не разни плоски и безсъдържателни пърформънси, не разбиването на семейството като институция между мъжа и жената, не заличаването на литературни и други културни творби, а съхраняването и зазиждането на смисленото 

 

Вчера бях на представянето на книгата "Защо война", която съдържа две писма, разменени между Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд.

Писмата са продукт на едно съглашение между различни интелектуалци в началото на 20 век, които се събират заедно, за да решат проблема с войната. Анализирайки нейният източник и търсейки решение на проблема, умовете на едни от най-великите и до днес, се лутат в решение на проблема не как да има мир, а ЗАЩО ИМА ВОЙНА? 

Изконничето на проблема според тях е един и само едно нещо може да елиминира желанието на човечеството да няма война. Както казват те:
Само културата може да спре жаждата за война.

Какво имат предвид те?

Че единственият начин хората да спрат да искат да воюват помежду си е като бъдат възпитани в правилното мислене и правилните морални ценности, които сами да ги доведат до този резултат. Като тук не става въпрос само за хората, които започват войни, но най-вече за тези, които ги провокират и създават подходящите предпоставки такива да бликнат из целия свят.

Какво наблюдаваме днес?

Едни хора, които считат себе си за демократи и радетели на мира, да изпращат военна техника, да зоват за война и да подклаждат още повече. И нещо повече. Тяхната невъзможност да надникнат вътре в себе си и в събитията, които са довели до този конкретен военен конфликт; тяхното нескрито влечение към една империалистична държава на запад, която разрази и продължава да поддържа множество военни конфликти доведоха до това днес да съществува една култура, лицемерна по своята същност, която се облича в дрехите на мира, но в гърдите й тупти сърцето на Арес. 

Не случайно днес се води война с умовете на хората. Биват използвани техните страхове, комплекси и чувства за малоценност, за да бъдат водени за носа към бойното поле. Когато човек е объркан по своята същност, той няма как да не бъде объркан и спрямо разбиранията си за живота. И когато "културата", която идва от запад, вае едни хора, жадуващи за война, то няма как мирът да бъде факт. 

Айнщайн и Фройд може и да не са стигнали до практическо решение на проблема, но това е, защото то не зависи от тях. Каквото е зависило от тях, те са ни го казали. Само културата ще спаси човечеството. Но не разни плоски и безсъдържателни пърформънси, не разбиването на семейството като институция между мъжа и жената, не заличаването на литературни и други културни творби, а съхраняването и зазиждането на смисленото. Смисленото, което съществува в човека от край време  и смисленото, което трябва сами да открием.

А то не се крие в измислени демократични ценности, зад които се крие жаждата за погром на всеки, който не мисли и не е като теб.


Персефона Коре

Няма коментари:

Публикуване на коментар