Зима

Зима
Пролет

10 май 2023 г.

Димитър Ганев: Мария Габриел може да е премиер единствено с подкрепата на ДПС и БСП

"За ДПС не би било проблем да подкрепи един евентуален такъв програмен кабинет. Големият въпрос остава дали БСП ще се съгласи на такова правителство." 

 

"Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе ключова роля в подкрепата, която може да се осигури в парламента. Други са движещите сили. Не виждам коренна промяна в политическата ситуация от вчера до днес."

Това заяви пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", след като ГЕРБ-СДС посочиха като своя номинация за премиер Мария Габриел.

Според него ако има някакъв вариант за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел в първия мандат, той е единствено, ако тя получи подкрепата на ДПС и БСП.

"За ДПС не би било проблем да подкрепи един евентуален такъв програмен кабинет. Големият въпрос остава дали БСП ще се съгласи на такова правителство."

Димитър Ганев посочи и друг вариант, но той е много малко вероятен - евентуално разцепление в редиците на ПП-ДБ.

По думите му ако при гласуването някой излезе от залата и гласовете минат с по-малко от 121 - това фактически е подкрепа за кабинета, който се гласува. 

"Проблемът ще е от следващия ден, когато трябва да започне да се изпълнява законодателната програма", отбеляза той.

Според него подкрепа от страна на БСП има 2 основни проблема. "БСП имат позиция и по отношение на Украйна, и по отношение на еврозоната - това правителство на каква основа ще стъпи", попита политологът.

"Това няма да е правителство, което ще срещне обществен ентусиазъм. Напротив - вероятно част от партиите ще имат щета от подобен тип сътрудничество, щета във важен момент, какъвто са местните избори, които предстоят. Тази политическа комбинация и това предизвикателство няма как да не стои в главите на лидерите в предстоящите преговори."

По думите на Ганев ПП-ДБ са в негативен тренд. Според него при евентуални предсрочни парламентарни избори дистанцията между тях и ГЕРБ ще се увеличи. Общ кабинет между ГЕРБ, ДПС и БСП обаче ще възкреси коалицията и тогава тя ще бъде в по-добра форма за местните избори.

"Тогава задачата на ГЕРБ за удържане на позициите в местната власт със сигурност става по-трудна. Имам предвид най-вече големите областни центрове, София, Пловдив, Варна и други големи градове ще бъдат поставени под въпрос. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще удържи не малка част от позициите си в местната власт, но каква победа би било това, ако загубиш столицата и няколко големи областни града. Не би било лесно посрещане на местните избори в една такава коалиция." 

"Ако Корнелия Нинова бъде убедена в това да участва в такова правителство, някаква форма на вътрешнопартиен референдум няма да я спре", изказа мнението си Димитър Ганев.

Той отбеляза, че такъв кабинет ще бъде квалифициран като кабинет на националното спасение или на националното съгласие. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар