Зима

Зима
Пролет

20 май 2023 г.

Русия срина репутацията на САЩ — сбъдна се най-лошото пророчество за ЗРК Patriot

Ликвидирането на американския комплекс беше широко прогнозирано в светлината на много скромния боен опит на Patriot

 

 

Русия погреба репутацията на Съединените щати, унищожавайки американската система за противовъздушна отбрана Patriot, пише Military Watch.

След силната ракетна атака над украинската столица на 16 май почти веднага започнаха да се появяват информации за ликвидирането на американската система Patriot. Редица западни източници потвърдиха, че комплексът е бил изведен от строя, но след това руското министерство на отбраната заяви, че хиперзвуковата ракета "Кинжал" е унищожила напълно радиолокационната станция и пет пускови установки на американската система за противовъздушна отбрана.

Според авторите на този ден се е сбъднало най-ужасното пророчество за Америка, поради което Вашингтон изобщо не искаше да доставя Patriot на Украйна: Русия накърни репутацията на ключовия военен актив на американската армия.

„Съединените щати многократно показваха нежелание да предоставят активи или да позволяват на европейските си съюзници да го направят, не само защото това би изчерпало сравнително ограничените арсенали, с които разполагат въоръжените сили на Съединените щати и техните съюзници, но и поради тяхната изключителна цена и значителните репутационни щети, които ще нанесат тяхното унищожаване. Ликвидирането на американския комплекс беше широко прогнозирано в светлината на много скромния боен опит на Patriot срещу много по-прости ракети от тези, които се намират в руския арсенал", се отбелязва в статията.

Три причини са принудили САЩ да поемат такъв огромен риск и да изпратят Patriot в Украйна, твърдят експертите.

Първо, европейските съюзници оказват натиск върху Вашингтон.

Второ, Западът се опасяваше, че украинските градове ще станат необитаеми поради ударите на руските ракети по инфраструктурата.

Трето, Украйна изчерпа съветските системи за противовъздушна отбрана като С-300 и Бук.

„Patriot са най-скъпите военни активи, които Украйна има на въоръжение, а тяхната доставка погълна повечето от средствата, отпуснати за подпомагане на украинската армия – инвестиция, за която много анализатори отдавна твърдят, че далеч не е рентабилна“, се казва в публикацията.

Анализаторите отбелязват, че Patriot е трябвало да защитават небето над Киев, тъй като е твърде опасно да ги изпращат на фронтовата линия.

Дори съветските системи С-300 превъзхождат американските по мобилност и далечина на стрелбата, признават авторите.


 News Front Bulgaria 

Няма коментари:

Публикуване на коментар